Spring naar content

Wegwijzer incasso en maatwerk bij de overheid

15 maart 2019

Hoe verloopt de incasso bij Belastingdienst, CAK, CJIB, DUO en UWV, en welke mogelijkheden hebben ze voor maatwerk? Een wegwijzer voor schuldhulpverleners.

Deze wegwijzer laat zien hoe het incassoproces bij schulden werkt bij Belastingdienst, CAK, CJIB, DUO en UWV. De wegwijzer is gemaakt met de problematiek van zwerfjongeren in het achterhoofd, maar deze overheidsinstellingen hebben geen aparte procedures voor verschillende doelgroepen.

De wegwijzer geeft (schuld)hulpverleners inzicht in de procedures bij 5 overheidsinstellingen. Daardoor kun je bijvoorbeeld makkelijker bepalen waar in de procedure een schuld zich bevindt en wat de volgende fase is. Ook zie je welke mogelijkheden er zijn voor maatwerk en waar je moet aankloppen voor maatwerk.

Gerelateerde artikelen

Effecten van bijzondere incassobevoegdheden en overheidspreferenties

De overheid heeft bijzondere bevoegdheden en voorrang bij het incasseren van boetes. Wegen de voordelen daarvan op tegen de nadelen?

Begrijpen, willen en kunnen

Dit rapport is gericht op het zichtbaar maken van de obstakels die lager opgeleiden tegenkomen wanneer zij zich bewegen binnen de ruimte van de publieke dienstverlening die gericht is op…

Betalingsregelingen

Dit onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de ambities van het Kabinet Rutte III om de schuldenproblematiek in Nederland effectiever aan te pakken. Eén van de manieren waarop dit moet…