Spring naar content

Hoe het Rijk gedragsinzichten gebruikt

Editie 2017

16 november 2017

Hoe kun je gebruik maken van kennis over gedrag in je beleid, uitvoering, toezicht en communicatie? 14 voorbeelden hoe de Rijksoverheid dat doet en wat ze daarvan heeft geleerd.

De Rijksoverheid maakt steeds meer gebruik van gedragsinzichten. In 2014 is daarom BIN NL opgericht: het Behavioural Insights Netwerk Nederland waarin gedragsexperts van alle ministeries samenwerken. Ze delen kennis over hoe je gedragsinzichten kunt toepassen in beleid, uitvoering, toezicht en communicatie.

Wat gebeurt er in de praktijk met die kennis? BIN NL laat aan de hand van 14 voorbeelden zien hoe de Rijksoverheid het gedrag van mensen probeert te veranderen. Bijvoorbeeld om:

  • werkzoekenden aan te sporen een vragenlijst in te vullen;
  • mensen buiten de spits te laten reizen;
  • te zorgen dat mensen goed nadenken voordat ze een lening aanvragen.

Ook lees je wat de ministeries tot nu toe hiervan hebben geleerd. Dus wat zijn de succesfactoren, wat moet je vooral niet doen en wat kun je daarvan leren?

Gerelateerde artikelen

Financieel misbruik nog vaak verborgen achter de voordeur

Oud, jong, kwetsbaar of goedgelovig; stuk voor stuk kenmerken van slachtoffers. Financieel misbruik komt op grote schaal voor in Nederland....

Informatie voor raadsleden en wethouders over schuldhulpverlening

De NVVK geeft in deze notitie eerst een korte beschrijving van de schuldhulpverlening. Daarna volgen de 7 belangrijkste knelpunten in de gemeentelijke schuldhulpverlening met adviezen om deze op te lossen.

Notitie jongeren en schulden

De NVVK staat voor een goede dienstverlening aan mensen met financiële zorgen. Hierbij besteden ze aandacht aan mensen in een...