Spring naar content

Behoeften van jongeren in de kindregeling

Een onderzoek naar erkenning, ondersteuning en toekomstperspectief

20 juni 2025

Dit rapport gaat over de behoeften van kinderen en jongeren die geraakt zijn door de toeslagenaffaire. Het onderzoekt wat zij nodig hebben om hun leven weer op te bouwen: erkenning, brede ondersteuning en een oplossing voor schulden. Het rapport biedt waardevolle inzichten voor gemeenten die beleid maken of uitvoering doen rond armoede, schulden, jeugd en herstel en laat zien waar kinderen en jongeren tegenaan lopen en hoe ondersteuning effectiever kan.

De belangrijkste bevindingen van het rapport zijn:

  • Erkenning is cruciaal: kinderen en jongeren willen gezien worden als zelfstandige gedupeerden, niet als “kind van”. Excuses alleen zijn niet genoeg.
  • Brede, samenhangende ondersteuning werkt het best: mentale zorg, hulp bij studie/werk en schuldhulpverlening in één plan met één vaste begeleider.
  • Schulden blokkeren herstel: studieschulden zijn een groot probleem en jongeren vragen om kwijtschelding of een ‘schone lei’.
  • Begeleiding en hulpaanbod verschilt sterk per gemeente: jongeren ervaren willekeur en hoge drempels. Een proactieve, persoonlijke benadering werkt beter dan afwachten.

Wat kun je ermee in de praktijk?

Gebruik het rapport om knelpunten in de eigen uitvoering te toetsen en landelijk afgesproken kaders lokaal in te vullen. Controleer of je als gemeente jongeren proactief benadert en hoe mentale ondersteuning, schuldhulpverlening en opleidingskansen voor jongeren beter op elkaar kunnen aansluiten Daarnaast kan het rapport gebruikt worden om na te gaan welke samenwerkingspartners (bijv. jongerenwerk, onderwijs, schuldhulpverlening) nodig zijn om een integrale aanpak waar te maken.

Voor wie is het relevant?

Het is interessant voor beleidsmakers en uitvoerders in het sociaal domein die werken aan herstel, armoedebestrijding, schuldenaanpak of jeugdbeleid. Minder relevant als je zoekt naar exacte cijfers, juridische kaders of kant-en-klare oplossingen. Het rapport biedt vooral richting en aandachtspunten om beleid en uitvoering mensgerichter en effectiever te maken.

Gerelateerde artikelen

Toeslagen terugbetalen

Wie te veel toeslagen ontvangt, moet die op een later moment terugbetalen. De helft kan zijn toeslagschuld snel afbetalen, maar honderdduizenden huishoudens belanden langdurig in de schulden. Hoe voorkom je…

Toeslagpartners tegen wil en dank

De Belastingdienst ziet elk huishouden als gezin. Daardoor lopen bijvoorbeeld alleenstaande ouders die bij familie inwonen, toeslagen mis. Zo belanden jaarlijks duizenden mensen in de schulden. Vooral kinderen zijn daarvan…

Omgaan met armoede in de kinderopvang

Eén op de veertien kinderen in Nederland groeit op in armoede. Deze kinderen groeien thuis en vaak ook in de...