Spring naar content

Handreiking voor zelfstandig ondernemers binnen de WSNP

15 augustus 2019

Nederland telt ruim 1 miljoen zzp’ers. Kunnen zij een beroep doen op de WSNP? En kunnen ze als zzp’er blijven werken als ze in de schuldsanering zitten? Ja, maar alléén onder strenge voorwaarden.

Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Ze worden vaak niet toegelaten tot de wettelijke schuldsanering (WSNP). Recofa heeft daarom laten onderzoeken onder welke voorwaarden zzp’ers kunnen worden toegelaten tot de WSNP en of ze mogen doorwerken tijdens het WSNP-traject. Recofa valt onder de Raad voor de Rechtspraak. 

Ondernemen in de WSNP kan en mag

De wet geeft zzp’ers voldoende mogelijkheden om te blijven doorwerken tijdens het schuldsaneringstraject. Er zijn wel onder strenge voorwaarden, zoals:

  • Het werk moet méér opbrengen dan een salaris uit loondienst of een uitkering, en de verwachting moet zijn dat dit zo blijft.
  • Ga na hoeveel de bedrijfsmiddelen van de zzp’er waard zijn. Als hij tijdens het WSNP-traject te weinig verdient, moet hij die middelen verkopen.
  • De zzp’er moet er alles aan doen om met zo min mogelijk kosten zo veel mogelijk te verdienen.

De handreiking noemt ook een aantal situaties waarin een zzp’er niet mag doorwerken als hij in de WSNP terechtkomt. Bijvoorbeeld als hij hoge zakelijke schulden heeft of al 3 jaar verlies draait.

Gerelateerde artikelen

Checklist verzoekschrift WSNP voor schuldhulpverleners

Een rechter heeft maar kort de tijd om een verzoekschrift WSNP te beoordelen. Voor de cliënt hangt er veel van af: wel of geen schuldsanering? Met deze checklist zorg je…

Routekaart verzoekschrift WSNP voor schuldhulpverleners

Deze routekaart legt uit welke 7 stappen je moet doorlopen om een verzoekschrift WSNP in te dienen. Ook krijg je tips en links die je helpen bij de voorbereiding.