Spring naar content

Helpt een flexibele betaaldatum om eerder te betalen?

10 oktober 2019

Als klanten rekeningen niet op tijd betalen, lopen hun schulden op door administratiekosten en rente. Ook zorgen betalingsachterstanden voor stress. Als klanten zelf mogen bepalen wanneer ze een schuld aflossen, betalen ze dan eerder?

Het Nibud deed onderzoek onder klanten van incassobureau Flanderijn. Deze mensen hadden minimaal 2 maanden betalingsachterstand bij hun zorgverzekeraar. Het Nibud keek wat er gebeurde als ze zelf mochten bepalen op welke dag van de maand ze hun schuld afbetaalden. 

Houd rekening met de klant

De klanten reageerden positief op het feit dat ze zelf een betaaldatum mochten kiezen. Ze hadden het gevoel dat het incassobureau met hen meedacht. 

 Netjes dat je keuze hebt en er niet gelijk wordt gedreigd met maatregelen

Toch leidde een flexibele betaaldatum niet meteen tot meer betalingen. Maar 6% van de klanten koos voor een eigen betaaldatum. 
 
Dat komt waarschijnlijk doordat hun schuld hoog was: de helft van de mensen had een achterstand van meer dan €500. De meeste klanten kunnen zo’n bedrag niet in 1 keer betalen en willen waarschijnlijk een betalingsregeling. Maar dat kan niet online. 

Daarom adviseert het Nibud:

  • Bied klanten met een betalingsachterstand direct een flexibele betaaldatum aan. Want mensen met een grote achterstand komen minder makkelijk in actie dan mensen die bijvoorbeeld 1 keer hun zorgpremie niet op tijd hebben betaald.  
  • Bied een betalingsregeling of betaling in termijnen online aan.
  • De meeste mensen krijgen hun inkomen aan het einde van de maand. Verstuur rekeningen daarom standaard rond de 15e van de maand. Geef klanten daarna 15 dagen de tijd om die te betalen.

Gerelateerde artikelen

De coronacrisis en ons geld

Door de coronapandemie en de lockdowns die hieruit volgden zijn mensen minder buiten huis gaan ondernemen. Ook verloren mensen hun baan of werden hun uren ingeperkt, waardoor inkomsten lager uitvielen.…

Eenvoud loont: oplossingen om schulden te voorkomen

Bij veel mensen stapelen de schulden zich op. De RVS adviseert: maak regels en systemen eenvoudiger. Zorg dat mensen hulp krijgen vóórdat ze in de financiële problemen komen. En neem…

Geld opzij zetten makkelijker maken

Huishoudens zonder spaargeld komen eerder in de financiële problemen. Het Nibud noemt een aantal manieren om automatisch sparen te stimuleren.