Spring naar content

NVVK podcast: Jong in de schulden

Aflevering 2: Wet of een hindernis? Jongeren en schuldregelen

10 januari 2022

De NVVK heeft een podcast gemaakt waarin je alles te weten komt over de wereld van jongeren-schuldhulpverlening. In de podcast praat de beleidsadviseur van de NVVK, Ronit van der Schaaf, met deskundigen en met jongeren van de ONS-bank en Jongerenpanel De Derde Kamer over dit thema. Zij bespreken onder andere de verschillen tussen schuldhulp aan jongeren en schuldhulp aan volwassen. De podcast bestaat uit drie afleveringen. In dit artikel staat aflevering 2 centraal.

In de tweede aflevering vertelt adviseur Marion Bijveld van Stimulansz over de wetswijzigingen die het schuldregelen voor studenten nu extra moeilijk maakt. Sinds januari 2021 moeten schuldhulpverleners verplicht beslagvrije voet waarborgen. In de wet vereenvoudiging beslagvrije voet is nu aangepast dat studiefinanciering niet meer meetelt als inkomen. In de praktijk telt de prestatiebeurs niet meer mee, alleen loon van een bijbaantje telt mee in de afloscapaciteit. Hiervan kan er 5 % afgelost worden. Schuldeisers vinden dit vaak een te klein bedrag. Als oplossing noemt Marion dat gemeenten moeten kijken naar individuele zaken en daarbij een plan moeten maken op maat, rekening houdend met de behoefte van de student en de mogelijkheden in de schuldhulpverlening.

Vervolgens vertelt Danja von Salisch over het Jongeren Perspectief Fonds.

  • Bij het Jongeren Perspectief Fonds gaan jongeren voor twee jaar in het traject. Als zij het tweede jaar goed doorlopen, neemt het fonds het derde jaar op zich. De afloscapaciteit wordt individueel bepaald en wordt bijgelegd door het fonds. Jongeren kunnen de afloscapaciteit verhogen door maatschappelijke tegenprestaties. Tijdens het traject gaan jongeren in budgetbeheer.
  • In het traject staat persoonlijke ontwikkeling centraal. Het Jongeren Perspectief Fonds vindt het belangrijk dat jongeren kunnen blijven studeren, terwijl zij hun schulden oplossen.

Tot slot vertellen Mana en Daan over hun ervaring met betalingsregelingen en wet- en regelgeving. Zij zouden graag zelf de regie houden over betalingsregelingen en dit zelf kunnen realiseren zonder de hulp van een schuldbemiddelaar.

Gerelateerde artikelen

Jongeren betreden massaal de cryptomarkt

In het Nibud-rapport "de coronacrisis en ons geld" van 15 juli werd geconcludeerd dat steeds meer Nederlanders beleggen. Van de...

Hoe kun je bewust lenen bij studenten bevorderen?

Studenten die geld lenen bij DUO weten vaak niet hoe hoog hun studieschuld uiteindelijk wordt. Maar het is belangrijk dat ze weten welke gevolgen de keuze voor een bepaald leenbedrag…

‘Voor mijn gevoel had ik veel geld’

Hoeveel jongvolwassenen hebben schulden? Wat zijn de kenmerken van deze groep en welke factoren hebben invloed op hun financiële gedrag? Het antwoord op die vragen kan helpen bij preventie en…