Spring naar content

Infographic ‘Benarde inkomenspositie alleenstaande jongeren’

3 maart 2020

Alleenstaande jongeren die op zichzelf wonen, komen elke maand geld tekort. Of ze nu studeren, bijstand krijgen of een minimumloon verdienen. Dat blijkt uit een onderzoek door het Nibud in Enschede.

Resultaten

Het Nibud onderzocht de financiële situatie van alleenstaande jongeren van 18-21 jaar in de gemeente Enschede. Uit dat onderzoek blijkt dat jongeren die op zichzelf wonen, elke maand geld tekort komen. Zo komt een 18-jarige met een bijstandsuitkering gemiddeld €666 per maand tekort. Ook jongeren die studeren of een minimumloon verdienen, kunnen niet rondkomen. Dat betekent dat deze jongeren in de schulden belanden als ze geen financiële steun uit hun omgeving krijgen. 

In deze infographic heeft Humanitas Onder Dak alle feiten en cijfers uit het Nibud‑onderzoek op een rijtje gezet. Je vindt er de gemiddelde inkomsten en uitgaven van jongeren die moeten rondkomen van bijstand, minimumloon of studiefinanciering.

Het Nibud deed onderzoek in Enschede, maar Humanitas Onder Dak zegt dat alleenstaande jongeren in heel Nederland dezelfde problemen hebben. Humanitas Onder Dak is een organisatie in Twente die dak- en thuislozen opvangt en begeleidt. De organisatie vindt dat de rijksoverheid alleenstaande jongeren moet helpen door hun uitkering te verhogen of hun lasten te verlagen.
 

Gerelateerde artikelen

De invloed van armoede op schoolprestaties

Als een kind opgroeit in armoede, heeft dit invloed op de schoolprestaties. In dit artikel worden de oorzaken en gevolgen...

Nibud Scholierenonderzoek 2020

Met het Scholierenonderzoek 2020 brengt het Nibud het financiële gedrag en financiële situatie in kaart van scholieren in het voortgezet...

Geldstress bij jongeren

Uit eerder onderzoek van het Nibud bleek dat 1 op de 5 jongeren in de leeftijd van 18 tot 26...