Spring naar content

Financiële situatie alleenstaande jongeren Enschede

26 maart 2020

Alleenstaande jongeren die op zichzelf wonen, komen elke maand geld tekort. Of ze nu studeren, bijstand krijgen of een minimumloon verdienen. Dat blijkt uit een onderzoek door het Nibud in Enschede.

Het Nibud onderzocht de financiële situatie van alleenstaande jongeren van 18-21 jaar in de gemeente Enschede. Uit dat onderzoek blijkt dat jongeren die op zichzelf wonen, elke maand geld tekort komen. 

Zo komt een 18-jarige met een bijstandsuitkering gemiddeld €666 per maand tekort. Ook jongeren die studeren of een minimumloon verdienen, kunnen niet rondkomen. Dat betekent dat deze jongeren in de schulden belanden als ze geen financiële steun uit hun omgeving krijgen. 

In deze infographic heeft Humanitas Onder Dak alle feiten en cijfers uit het Nibud‑onderzoek op een rijtje gezet. Je vindt er de gemiddelde inkomsten en uitgaven van jongeren die moeten rondkomen van bijstand, minimumloon of studiefinanciering.

Het Nibud deed onderzoek in Enschede, maar Humanitas Onder Dak zegt dat alleenstaande jongeren in heel Nederland dezelfde problemen hebben. 

Humanitas Onder Dak is een organisatie in Twente die dak- en thuislozen opvangt en begeleidt. De organisatie vindt dat de rijksoverheid alleenstaande jongeren moet helpen door hun uitkering te verhogen of hun lasten te verlagen.
 

Gerelateerde artikelen

Jongeren betreden massaal de cryptomarkt

In het Nibud-rapport "de coronacrisis en ons geld" van 15 juli werd geconcludeerd dat steeds meer Nederlanders beleggen. Van de...

Jongvolwassenen en hun financiële doelen

Het Nibud heeft samen met de Rabobank een onderzoek verricht op het thema van financieel gezond leven. Dit rapport biedt...

Jongvolwassenen en beleggen 2021

Jongvolwassenen begeven zich steeds meer op het terrein van beleggen. Met beleggen kunnen hoge rendementen gemoeid zijn, maar het is...