Spring naar content

Infographic ‘Benarde inkomenspositie alleenstaande jongeren’

3 maart 2020

Alleenstaande jongeren die op zichzelf wonen, komen elke maand geld tekort. Of ze nu studeren, bijstand krijgen of een minimumloon verdienen. Dat blijkt uit een onderzoek door het Nibud in Enschede.

Resultaten

Het Nibud onderzocht de financiële situatie van alleenstaande jongeren van 18-21 jaar in de gemeente Enschede. Uit dat onderzoek blijkt dat jongeren die op zichzelf wonen, elke maand geld tekort komen. Zo komt een 18-jarige met een bijstandsuitkering gemiddeld €666 per maand tekort. Ook jongeren die studeren of een minimumloon verdienen, kunnen niet rondkomen. Dat betekent dat deze jongeren in de schulden belanden als ze geen financiële steun uit hun omgeving krijgen. 

In deze infographic heeft Humanitas Onder Dak alle feiten en cijfers uit het Nibud‑onderzoek op een rijtje gezet. Je vindt er de gemiddelde inkomsten en uitgaven van jongeren die moeten rondkomen van bijstand, minimumloon of studiefinanciering.

Het Nibud deed onderzoek in Enschede, maar Humanitas Onder Dak zegt dat alleenstaande jongeren in heel Nederland dezelfde problemen hebben. Humanitas Onder Dak is een organisatie in Twente die dak- en thuislozen opvangt en begeleidt. De organisatie vindt dat de rijksoverheid alleenstaande jongeren moet helpen door hun uitkering te verhogen of hun lasten te verlagen.
 

Gerelateerde artikelen

Financieel misbruik kwetsbare groepen (deel 2)

In dit artikel beschrijft Yvonne van Osch de signalen van (financieel) misbruik, hoe je deze als professional kunt herkennen en waar je aan kunt kloppen voor meer informatie en hulp.

Financiële stabiliteit voor gemarginaliseerde jongvolwassenen

Het Bouwdepot-project in Eindhoven gaf 30 jongvolwassenen een jaar lang een onvoorwaardelijk maandbudget van 1050 euro om hun financiële stabiliteit en toekomstperspectief te verbeteren.

Maatwerk bij schulden van zwerfjongeren

Welk maatwerk bieden overheidsinstellingen als ze schulden incasseren? Sluit dat maatwerk ook aan bij de situatie van zwerfjongeren met schulden? En wat als een jongere schulden heeft bij meerdere overheidsinstellingen?