Spring naar content

Sociaal medische zorg aan dakloze mensen

Handreiking voor implementatie van bouwstenen in de praktijk

25 december 2021

Mensen die in armoede en met schulden leven hebben meer kans op gezondheidsproblemen. Daarom is een integrale aanpak van armoede, schulden en gezondheid belangrijk. Om meer zicht te krijgen in elkaars werk en daarin beter met elkaar te kunnen samenwerken, schreef Schouders Eronder speciaal voor de handreiking van de Nederlandse Straatdokters Groep een hoofdstuk over schulden en schuldhulpverlening. De handreiking is bedoeld voor hulpverleners, bestuurders en beleidsmakers om de sociaal medische zorg voor dakloze mensen te versterken en verbeteren. De handreiking is gebaseerd op kennis en ervaring van professionals uit de praktijk.

Dakloosheid ontstaat als iemands problemen zich opstapelen tot ze over de rand vallen. Schulden spelen daarbij vaak een rol. Waar artsen soms merken dat er schulden achter klachten schuilen, vermoeden (schuld)hulpverleners soms dat daklozen gezondheidsproblemen hebben.

Op onze praktijkdag Signaleren van geldzorgen. Hoe eerder hoe beter vertelden senior budgetconsulent Anya Wiersma en straatdokter Igor van Laere hoe zij elk vanuit hun eigen vakgebied dak- en thuislozen helpen en hoe zij elkaar kunnen versterken om deze groep te ondersteunen. Lees hier het verslag van deze kennissessie.

Gerelateerde artikelen

Handreiking om huisuitzettingen te voorkomen

Het proces van betalingsachterstanden tot huisuitzetting verloopt in fasen. In elke fase heb je nog mogelijkheden om huisuitzetting te voorkomen. Vooral voor kinderen is huisuitzetting ingrijpend. Daarom is het extra…

Handreiking vroegsignalering schulden en bescherming van persoonsgegevens

Hoe kunnen gemeenten vroegsignalering zo opzetten dat die voldoet aan de privacywetgeving? Deze handreiking legt het uit en geeft een modelbeschrijving.

Klantreis: herkennen en oplossen van problematische schulden

Volg de klantreis van een jong gezin met schulden. Welke problemen komt dit gezin tegen en wat kun je als sociale professional doen om te helpen? In 30 minuten doorloop…