Rapport peiling coronacrisis: financiële gevolgen voor huishoudens
17 augustus 2020
Dit onderzoek is uitgevoerd door het Nibud en bekijkt de effecten van de coronacrisis op de financiële situatie van burgers. Er wordt met name gekeken of burgers te maken hebben met een inkomensterugval, hoe hiermee wordt omgegaan en wat voor invloed dit heeft op de financiën van het huishouden.
Conclusies
Uit het onderzoek kunnen de volgende conclusies worden getrokken:
- De inkomensterugval als gevolg van de coronacrisis raakt vooral ZZP’ers (41%) en werknemers met flexibele contracten (44% van de respondenten). Voor de werknemers met een vast dienstverband stelt 13% te maken te hebben met een terugval in inkomsten.
- Ongeveer een kwart van de mensen geeft aan dat zij niet voldoende geld hebben om op terug te vallen bij een daling in het inkomen. Ook blijkt dat alleenstaanden minder opties hebben om een terugval in inkomen op te vangen dan mensen met een partner.
- Ongeveer 16,5% van de huishoudens geeft aan lastiger rond te kunnen komen sinds de start van de coronacrisis, waarbij het voornamelijk gaat om werknemers met een flexibel contract en ZZP’ers.
- Een derde van de respondenten geeft aan dat zij problemen ondervinden met het betalen van rekeningen. 25% van de respondenten kan inmiddels de huur of hypotheek niet meer betalen, óf denkt hier spoedig problemen mee te krijgen.
Gerelateerde artikelen
Sociale zekerheid of onzekerheid?
Het niet-gebruik van sociale voorzieningen zoals toeslagen of gemeentelijke voorzieningen wordt in dit artikel verder verkend.
Zicht op schulden in Caribisch Nederland
De informatie over schulden is zeer beperkt beschikbaar in Caribisch Nederland. Hoe groot de omvang van de schuldenproblematiek in Caribisch Nederland is heeft het Nibud in kaart gebracht.
Inspiratie- en werkboek armoede, schulden en gezondheid
In het sociale domein wordt er steeds meer gericht op preventie en integrale ondersteuning waarin de financiële en de gezondheidsproblemen...