De ondersteuning van asielzoekers en statushouders richting financiële (zelf)redzaamheid
10 juli 2025
Dit onderzoek gaat over hoe gemeenten en het COA asielzoekers en statushouders beter kunnen ondersteunen richting financiële (zelf)redzaamheid. Het onderzoek biedt praktische handvatten om beleid en uitvoering te optimalieren, zodat deze aansluit op de behoeften van asielzoekers en statushouders. De meerwaarde van het onderzoek is dat het concrete inzichten geeft in de werkzame elementen van de ondersteuning én verbeterpunten geeft voor beleid en uitvoering.
Uit het onderzoek zijn laagdrempelige en praktische acties opgesteld waarmee gemeenten, het COA en landelijke en lokale partijen met wie zij samenwerken op de korte termijn aan de slag kunnen. De belangrijkste acties zijn:
- Begin eerder met het geven van voorlichting over geldzaken, al in het azc.
- Maak bij aankomst in de gemeente een persoonlijk stappenplan voor financieel (zelf) redzaam worden.
- Bied begeleiding die aansluit op het taalniveau en de digitale vaardigheden van de statushouder.
- Geef statushouders meer inzicht in hun financiën tijdens de ontzorgingsfase.
- Zorg ervoor dat statushouders waar nodig warm worden overgedragen naar reguliere hulpverlening na de inburgering.
Wat kun je ermee in de praktijk?
De aanbevelingen uit het onderzoek kunnen door gemeenten gebruikt worden om beleidskeuzes beter te onderbouwen en uitvoeringspraktijken te verbeteren. Denk hierbij aan het versterken van de samenwerking met partners, het ontwikkelen van een passend aanbod voor statushouders en asielzoekers en het beter benutten van de periode in het azc. Ook zijn de aanbevelingen bruikbaar bij de evaluatie of bijstelling van de huidige aanpak rond inburgering en financiële ondersteuning van asielzoekers en statushouders.
Voor wie is het relevant?
Deze publicatie is relevant voor professionals die statushouders begeleiden bij inburgering, maatschappelijke participatie en financiële ondersteuning. Ook interessant voor beleidsadviseurs die werken aan armoedebeleid, schuldpreventie of integratie. Minder relevant voor professionals die uitsluitend werken met inwoners zonder migratieachtergrond waarbij financiële begeleiding geen kern van het werk is.