Spring naar content

De strijd voor gecijferdheid

20 november 2022

Om in onze samenleving mee te doen zijn drie basisvaardigheden onmisbaar: digitale vaardigheden, geletterdheid en gecijferdheid. Die laatste is in onze maatschappij een ondergeschoven kindje, met alle gevolgen van dien. Laaggecijferdheid betekent dat je moeite hebt met het verwerken van cijfermatige prikkels.

In het schuldendomein is vooral veel aandacht voor laaggeletterdheid, terwijl laaggecijferdheid net zo relevent is bij schulden. Om schulden te kunnen oplossen en niet verder in de problemen te komen moet je rekeningen snappen. Rekeningen bevatten vaak tig cijfers, waardoor mensen geen idee hebben welk bedrag ze moeten betalen. Hierdoor kan stress ontstaan. Door deze stress blokkeren mensen en zijn ze niet meer in staat te handelen.

Ook deelname aan de samenleving wordt moeilijker als je laaggecijferd bent. De wereld om ons heen bestaat namelijk uit structuren en getallen: alleen maar gecijferd-heidinformatie.

Als je mensen met laaggecijferdheid wilt trainen gaat het niet om het maken van rekensommen, maar om het leren hoe je cijfers kan interpreteren. Hier kunnen publieke dienstverleners, zoals gemeenten en de Belastingdienst, bij helpen door brieven begrijpelijker te maken.  

Op de website https://gecijferdheidteltmee.nl/ staan goede tips en oefeningen voor mensen met laaggecijferdheid.

Gerelateerde artikelen

Een onderzoek naar schulden bij cliënten van de reclassering

In Nederland krijgen mensen die een delict hebben gepleegd niet alleen een straf, zij worden ook actief begeleid naar een...

Documentaire ‘Vergeef me mijn schulden’

Wie in Nederland met grote schulden zit kan proberen om bij de rechtbank aanspraak te maken op de wettelijke schuldsanering.

Keuzes en ervaringen bij een persoonlijke lening

Welke keuzes maken consumenten als ze een persoonlijke lening afsluiten? Ze bereiden zich goed voor, alleen letten ze te weinig op de looptijd en het totaalbedrag. De meeste mensen zijn…