Spring naar content

De strijd voor gecijferdheid

20 november 2022

Om in onze samenleving mee te doen zijn drie basisvaardigheden onmisbaar: digitale vaardigheden, geletterdheid en gecijferdheid. Die laatste is in onze maatschappij een ondergeschoven kindje, met alle gevolgen van dien. Laaggecijferdheid betekent dat je moeite hebt met het verwerken van cijfermatige prikkels.

In het schuldendomein is vooral veel aandacht voor laaggeletterdheid, terwijl laaggecijferdheid net zo relevent is bij schulden. Om schulden te kunnen oplossen en niet verder in de problemen te komen moet je rekeningen snappen. Rekeningen bevatten vaak tig cijfers, waardoor mensen geen idee hebben welk bedrag ze moeten betalen. Hierdoor kan stress ontstaan. Door deze stress blokkeren mensen en zijn ze niet meer in staat te handelen.

Ook deelname aan de samenleving wordt moeilijker als je laaggecijferd bent. De wereld om ons heen bestaat namelijk uit structuren en getallen: alleen maar gecijferd-heidinformatie.

Als je mensen met laaggecijferdheid wilt trainen gaat het niet om het maken van rekensommen, maar om het leren hoe je cijfers kan interpreteren. Hier kunnen publieke dienstverleners, zoals gemeenten en de Belastingdienst, bij helpen door brieven begrijpelijker te maken.  

Op de website https://gecijferdheidteltmee.nl/ staan goede tips en oefeningen voor mensen met laaggecijferdheid.

Gerelateerde artikelen

Verslag bijeenkomst (Sociaal) ondernemen en werknemers met schulden

‘Ik verdrink in die schuldhulpjungle’ ‘Geef me gewoon één nummer dat ik kan bellen wanneer mijn medewerker met schulden zit’. Marijke Honing, franchisenemer van McDonalds in Utrecht, windt er geen…

Geldzaken in de praktijk 2018-2019

De meeste Nederlanders hebben meer abonnementen dan ze denken. Ze zijn er zich dus ook niet van bewust hoeveel geld ze eraan uitgeven.

Effectieve aanpak van schulden bij mensen met een licht verstandelijke beperking

Het lectoraat Armoede Interventies van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft, in samenwerking met de beroepspraktijk, handvatten ontwikkeld voor professionals...