Spring naar content

Jongerenwerkers aan zet tegen armoede en schulden

3 juli 2025

Dit rapport gaat over de rol van jongerenwerkers in het signaleren en aanpakken van armoede en schulden onder jongeren. Het rapport laat zien dat jongeren vaak eerder bereikt worden door jongerenwerkers dan door formele instanties door hun laagdrempelige aanpak. Hiermee speelt jongerenwerk een sleutelrol in het voorkomen en bespreekbaar maken van armoede en schulden onder jongeren. De meerwaarde van dit onderzoek is dat het onderbouwde inzichten biedt in het aanbod, de werkwijze en de effectiviteit van jongerenwerk rond dit thema.

De belangrijkste bevindingen van het rapport zijn:

  • Jongerenwerkers zijn cruciaal voor de signalering van armoede en schulden onder jongeren.
  • Het aanbod van jongerenwerk gericht op (dreigende) armoede en schulden kan worden ingedeeld in vier typen: positieve vrijetijdsbesteding, aandacht vragen voor geldzaken, ondersteuning bij (dreigende) geldproblemen, en ondersteuning bij schulden.
  • Jongerenwerkers werken volgens methodische principes van jongerenwerk. Op het gebied van (dreigende) armoede en schulden hanteren jongerenwerkers vooral de principes betekenisrelatie, aansluiten bij de leefwereld, aansluiten bij de behoefte, jongeren in hun kracht zetten en leren door doen.
  • Jongeren waarderen de hulp van jongerenwerkers enorm en geven het aanbod gemiddeld een 8.6.
  • Jongeren hebben behoefte aan (nog) meer aanbod gericht op armoede en schulden organiseren, voorlichting over schulden, hulp bij budgetteren, ondersteuning bij studie gerelateerde zaken en begeleiding naast werk.
  • Ketenpartners zien de meerwaarde van jongerenwerk op het gebied van het signaleren en aanpakken van armoede en schulden onder jongeren.

Wat kun je ermee in de praktijk?

Als beleidsmaker kun je de inzichten gebruiken om jongerenwerk structureel onderdeel te maken van de armoede- en schuldenaanpak. Voor uitvoerende professionals in het sociaal domein biedt het rapport handvatten om beter samen te werken met jongerenwerkers en elkaars rol te versterken. Ook geeft het rapport zicht op succesvolle werkwijzen en samenwerkingen die lokaal toepasbaar zijn.

Voor wie is het relevant?

Het is interessant voor gemeenten die jongerenwerk willen benutten in hun armoede- of schuldenbeleid. Minder relevant als je zoekt naar directe interventies of evidence-based methodieken op individueel niveau. Dit rapport biedt vooral praktijkgerichte inzichten en strategische aanbevelingen voor samenwerking met en positionering van jongerenwerk.

Gerelateerde artikelen

Geldstress bij jongeren

Drie jaar lang werd een groep jongeren op het mbo gevolgd om hun financieel welzijn te volgen. Verschillende stress voorspellers werden bij deze jongeren onderzocht.

Handreiking jongeren uit de financiële zorgen

Veel jongeren in de leeftijd tussen de 16 en 27 jaar ervaren op het pad naar volwassenheid problemen op één...

Het Jongeren Perspectief Fonds

Steeds meer jongeren hebben (problematische) schulden. Gemeenten staan hierdoor voor de uitdaging om jongeren met problematische schulden te bereiken zodat...