Spring naar content

Onderzoek Week van het geld 2019

Een onderzoek naar financieel gedrag van kinderen uit groep 6, 7 en 8

29 maart 2019

Hoe gaan kinderen in groep 6, 7 en 8 met geld om? Hoe denken ze over geld en wat vinden ze belangrijk?Wijzer in geldzaken heeft onderzoek gedaan naar het financiële gedrag van kinderen.

Ruim 600 kinderen uit groep 6, 7 en 8 uit heel Nederland vulden een vragenlijst in. De kinderen kregen onder andere vragen over zakgeld en sparen. Bijvoorbeeld wie er zakgeld krijgt, wie er een bankrekening heeft en wie mag pinnen. Ook kregen ze vragen over hoe ze met geld omgaan, hoe ze over geld denken en hoe ze geld ervaren. Enkele uitkomsten:

  • 66% van de kinderen denkt altijd goed na voordat ze geld uitgeven;
  • 70% heeft liever een jaar geen geld dan een jaar geen internet;
  • 86% is liever gelukkig dan rijk.

Gerelateerde artikelen

1 op de 12 Nederlandse huishoudens heeft probleemschulden

Op basis van uitgebreid onderzoek met bestaande registerdata heeft het CBS in beeld gebracht hoeveel Nederlandse huishoudens in de periode van 1 januari 2015 tot en met 1 januari 2018…

Nibud Kinderonderzoek 2018

Hoe vaak krijgen kinderen zakgeld, hoe gaan ze ermee om en wat weten ze van geld? Het Nibud onderzocht het financiële gedrag en de financiële opvoeding van basisschoolkinderen.

Zo ouder, zo kind?

In het kader van “de Week van het geld” heeft I&O Research in opdracht van Wijzer in geldzaken een onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek is gericht op de gelijkenissen tussen jongeren…