Spring naar content

Wat kunt u concreet doen om een cliënt met schulden te helpen?

Praktische tips

1 januari 2016

Schulden zijn een ingewikkeld probleem en elke schuldeiser werkt met eigen regels. Wat zijn de regels van bijvoorbeeld de overheid, het incassobureau of de Belastingdienst? Deze handreiking is bedoeld voor professionals die niet dagelijks met cliënten met schulden te maken hebben. Je vindt er de antwoorden op allerlei praktische vragen.

In deze handreiking vind je veel voorkomende situaties van cliënten met schulden. Die situaties zijn vaak ingewikkeld. Zo krijgen cliënten met verschillende schuldeisers te maken. Die hebben elk verschillende bevoegdheden. En soms krijgen cliënten te maken met een bewindvoerder, de gemeentelijke schuldhulpverlening of wettelijke schuldsanering. 

In elke situatie gelden andere regels voor de schuldeiser en de schuldenaar. Per situatie krijg je uitleg over de regels. Wat mag een schuldeiser wel en niet doen? Ook krijg je uitleg over de rechten en plichten van je cliënt met schulden, en waar hij hulp kan vragen. 

Een paar voorbeelden:

  • Het incassobureau rekent veel te hoge kosten. Wat kan mijn cliënt doen?
  • De Belastingdienst schrijft zomaar geld af van de bankrekening van mijn cliënt. Mag dat?
  • Mijn cliënt staat onder beschermingsbewind, maar de schulden lopen alleen maar op. Hoe kan dat?
  • Mijn cliënt wil geen schuldhulpverlening. Hij zegt dat hij dan maar €35 per week krijgt om van te leven. Klopt dat?
  • Mijn cliënt moet van de rechter vaker solliciteren dan van het UWV. Hoe kan dat?

In de handreiking vind je ook een overzicht met alle schuldeisers met bijzondere incassobevoegdheden. Dat zijn niet alleen overheden, maar ook bijvoorbeeld de zorgverzekeraar, verhuurder en het energiebedrijf. Bij elke schuldeiser staat welk risico je cliënt met schulden loopt en wat hij daartegen kan doen.

Gerelateerde artikelen

Gesprekstechnieken om mensen met schulden te motiveren

Deze handreiking geeft praktische tips voor gesprekken met mensen met schulden. Want hoe kun je hun schulden met ze bespreken? En hoe motiveer je ze om in actie te komen?…

Hoe beïnvloeden schulden het gedrag van mensen?

Hoe beïnvloeden schulden het gedrag van mensen op korte en lange termijn? Hoe komt het dat mensen met schulden soms zulke ‘domme dingen’ doen? Deze handreiking helpt je om het…