Spring naar content

Van plan naar actie

Handreiking voor het maken van een implementatieplan

26 juli 2021

Een implementatieplan is de beschrijving van een planmatige verandering in een organisatie. Zowel bij kleine als grote veranderingen is een implementatieplan een handig middel om een verandering binnen je organisatie voor te bereiden. Een verandering kan bijvoorbeeld de invoering van een interventie zijn, zoals een nieuwe budgetcursus. Het kan ook om een hele nieuwe werkwijze gaan.

Een implementatieplan helpt je om te anticiperen op mogelijke knelpunten in het implementatieproces. Je gaat eerst kijken welke knelpunten je verwacht. Door op een rijtje te zetten welke strategie├źn je wilt inzetten om deze knelpunten te omzeilen wordt de kans op succesvolle implementatie groter. Daarnaast is een implementatieplan ook een goede voorbereidende stap voor een evaluatie van je implementatieproces.

Deze handreiking start met een antwoord op de vraag waarom een implementatieplan belangrijk is. Daarna wordt er in gegaan op de verschillende onderdelen van het implementatieplan. Ook bevat deze handreiking een format om zelf aan de slag te gaan.

Gerelateerde artikelen

Hoe kun je een interventie op tijd bijsturen?

Met een procesevaluatie bekijk je de uitvoering van een nieuwe aanpak: wat gaat goed en wat kan beter? Deze stap-voor-stap handleiding helpt je om een interventie op tijd bij te…

Wat werkt? Handreiking om een planevaluatie te maken

Hoe weet je of een nieuwe interventie gaat werken? Met een planevaluatie onderzoek je van tevoren welke effecten je van een interventie kunt verwachten. In deze handreiking leer je uit…