Spring naar content

Kennisbank

Kennis over schuldhulpverlening vinden en delen. Ben je op zoek naar een praktische handreiking, een tool of andere publicaties die je verder helpen in jouw werk? In de kennisbank hebben we alle informatie voor je verzameld. Gebruik de filters om informatie te zoeken en te sorteren. Regelmatig verschijnen er nieuwe publicaties.

Filters:
Sorteer op:

‘Veel vrouwen verlaten de opvang met meer schulden!

Ze vindt het een voorrecht om in de vrouwenopvang te werken. Ze houdt van bruggen slaan, medestanders te vinden en…
Rapporten

Het effect van financiële schaarste op de voorkeur voor nu of later

Mensen ervaren financiële schaarste als ze denken minder geld te hebben dan ze eigenlijk nodig hebben. Financiële schaarste kan zorgen…
Interventies en methoden

Werkzame elementen bij jongereninterventies, gericht op het voorkomen van (mogelijke) betalingsachterstanden.

Het Verwey-Jonker Instituut heeft een rapport gepubliceerd over Werkzame elementen bij jongereninterventies gericht op het voorkomen van betalingsachterstanden. Het Instituut onderzocht…
Rapporten

Gemeentelijke maatregelen voor stijgende energiekosten

Steeds meer huishoudens komen financieel in de problemen door de hoge energieprijzen. Gemeenten willen hun inwoners die hierdoor in financiële…
Rapporten

Segmentatie en doorstroom bij schulden

Hoe verschillen klanten onder bewind en in de schuldhulp van elkaar en wat bevordert doorstroom tussen deze voorzieningen? Deze vraag…
Werkwijzers en toolkits

Leidraad monitoring vroegsignalering

Sinds begin 2021 hebben gemeenten de taak om de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) te implementeren en het vroegsignaleringproces op…

Financiën bij Studenticast

In de Podcast Studenticast, een podcast van de Universiteit Leiden voor en door studenten, wordt aandacht besteed aan studentenwelzijn. In…
Rapporten

Vrijwillige ondersteuning aan cliënten met financiële problemen

Naast gemeenten en welzijnsorganisaties wordt er door vrijwilligers ondersteuning geboden aan mensen met financiële problemen. De meest voorkomende interventie is…
Handreikingen

Gesprekshandleiding over geldzorgen voor docenten

De gesprekshandreiking ‘’in gesprek over geld’’, van het Nibud en Diversion, is bedoeld voor iedereen die in het voortgezet onderwijs…

Toolkit “Schulden in bedrijf”

Vind je het als werkgever belangrijk om je werknemers met geldzorgen, of dreigende geldzorgen, te ondersteunen, maar heb je moeite…