Spring naar content

Kennisbundel

Kennis over schuldhulpverlening vinden en delen. Ben je op zoek naar een praktische handreiking, een tool of andere publicaties die je verder helpen in jouw werk? In de kennisbank hebben we alle informatie voor je verzameld. Gebruik de filters om informatie te zoeken en te sorteren. Regelmatig verschijnen er nieuwe publicaties.

Filters:
Sorteer op:
Handreikingen

Van signalering tot hulp: een handreiking voor financieel misbruik

Deze handreiking helpt professionals bij het herkennen en aanpakken van financieel misbruik. Het behandelt misbruik door partners, geldezels en oplichting en fraude.
Handreikingen, Interventies en methoden

Werkwijzer Schouders Eronder methode

De Schouders Eronder methode is een methodiek die helpt om complexe vraagstukken methodisch aan te pakken én zorg te dragen…
Handreikingen

Werkboek ‘Armoede beter begrijpen, verrijk je kennis in vijf dagen’

In het werkboek “Armoede beter begrijpen, verrijk je kennis in vijf dagen” wordt achtergrondinformatie, kennis en tips gegeven om armoede…
Handreikingen, Rapporten

Vroeg Eropaf aanpak binnen de gemeente Amsterdam

Onderzoek naar de Vroeg Eropaf aanpak van de gemeente Amsterdam geeft inzicht in de werkzame bestanddelen en de effectiviteit.
Handreikingen

Tips voor goed contact

Welke praktische tips kun jij inzetten om goed contact met inwoners te bevorderen? In de handreiking Vroeg Eropaf lees je hier meer over.
Handreikingen

Aandacht voor lage basisvaardigheden in het stress-sensitieve werken binnen sociaal werk

In deze handreiking zijn een signalenkaart, een set verkenners en een verwijskaart opgenomen die aandacht voor lage basisvaardigheden bieden binnen het stress-sensitief werken.
Handreikingen

Gids ZakgeldProject

Het ZakgeldProject biedt kinderen uit gezinnen met langdurige geldproblemen ‘leergeld’ en een coachingstraject om financieel risicogedrag te voorkomen. De gids beschrijft drie fasen.
Handreikingen

Wegwijzer Jeugd & Veiligheid

De “Wegwijzer Jeugd & Veiligheid” is een handleiding voor het herkennen en ondersteunen van jongeren om hen op het juiste pad te houden. Het benadrukt samenwerking tussen gemeentelijke procesregisseurs en…
Handreikingen

Signaleren, bespreekbaar maken en doorverwijzen bij geldzorgen

Heb jij in je werk te maken met mensen die financiële problemen kunnen hebben? Verspreid dit hoofdstuk dan onder je collega’s, zodat we mensen met geldzorgen eerder, beter en sneller…
Handreikingen

Handreiking: ‘Aan de slag met de CAK-lijst’

Gemeenten gebruiken steeds vaker de CAK-lijst om inwoners met langdurige schulden te benaderen. Deze handreiking ondersteunt gemeenten bij het opzetten van een eigen outreachende aanpak.