Spring naar content

Kennisbundel

Kennis over schuldhulpverlening vinden en delen. Ben je op zoek naar een praktische handreiking, een tool of andere publicaties die je verder helpen in jouw werk? In de kennisbank hebben we alle informatie voor je verzameld. Gebruik de filters om informatie te zoeken en te sorteren. Regelmatig verschijnen er nieuwe publicaties.

Filters:
Sorteer op:
Interventies en methoden

FinanciëleGezondheidsCheck

Het Nibud heeft samen met Deloitte en Universiteit Leiden de FinanciëleGezondheidsCheck ontwikkeld. Dit is een snelle test van 15 wetenschappelijk…
Interventies en methoden

Studielening: hoe bemoedig je studenten om een passend bedrag te lenen?

Sinds het introduceren van het leenstelsel in 2015, zijn de studieschulden sterk toegenomen en zijn studenten meer geld gaan lenen…
Interventies en methoden

Hoe te zorgen voor ‘echt ontzorgen’?

De pilot ontzorgen Vanaf 1 januari 2022 gaat de Wet inburgering 2021 in. Het ministerie van SZW heeft ter ondersteuning…
Interventies en methoden

Naar een interventie tegen geldezels

Geldezels (ook wel money mules genoemd) zijn personen die hun bankrekening laten misbruiken voor criminele doeleinden. Vaak wordt de bankrekening van en kwetsbaar persoon gebruikt om geld door te sluizen…
Handreikingen, Interventies en methoden

Aan de slag met MAST

De laatste jaren zijn inzichten vanuit de gedragswetenschap een steeds belangrijkere rol gaan spelen binnen de schuldhulpverlening in Nederland. Het Behavioural Insights Team in Engeland ontwikkelde onder de naam “EAST”…
Interventies en methoden

Wat levert sociaal makelen op?

Mensen hebben contact met anderen nodig voor hun gezondheid en geluk. Daarom zet de gemeente Haarlemmermeer ‘sociaal makelen’ in om problemen bij inwoners te voorkomen en op te lossen. Wat…
Handreikingen, Interventies en methoden

Handreiking: wat werkt bij een budgetcursus?

Een budgetcursus moet burgers financieel zelfredzamer maken. Maar het is onduidelijk of de traditionele cursus werkt. De onderzoekers hebben de cursus aangepast aan inzichten uit de gedragswetenschap. Daarna hebben ze…
Interventies en methoden

Vroegsignalering: draaiboek voor een businesscase

Hoeveel moet je als gemeente investeren in vroegsignalering en wat levert het je uiteindelijk op? Met dit draaiboek kun je een onderbouwd plan van aanpak opstellen. Je krijgt inzicht in…
Interventies en methoden

Wetenschappelijke kennis in de schuldhulpverlening

Vaak bereikt wetenschappelijke kennis over gedragsverandering niet de praktijk van de schuldhulpverlening. Als dat wél gebeurt, is die kennis vervolgens lastig te vertalen naar concrete acties. Omdat nieuwe inzichten belangrijk…
Interventies en methoden

Tijdig en doordacht: de voor- en nadelen van preventie

Gemeenten gaan er vaak van uit dat preventie de beste aanpak is voor maatschappelijke opgaven. Maar is dat wel altijd zo, en welke dilemma’s kom je tegen? Dit essay bespreekt…