Spring naar content

Hoe onderzoek je gedrag?

Overzicht van 18 onderzoeksmethodieken voor effectiever beleid

29 november 2019

Gedrag veranderen is ingewikkeld. Waarom hebben mensen ongewenst gedrag? Hoe kun je ze aanmoedigen tot gewenst gedrag? Onderzoek kan daarbij helpen.

Van gedrag kun je een foto maken. Zo is bewustwording geen gedrag, maar een formulier invullen wel. 

Gedrag veranderen is ingewikkeld. Als je gedrag onderzoekt, begrijp je beter waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen. Dat is handig als je het gedrag van mensen wilt veranderen.

In dit rapport vind je 18 methodes om gedrag te onderzoeken. Je krijgt eerst uitleg over hoe je een onderzoek naar gedrag opzet en waar je allemaal aan moet denken. Daarna krijg je uitleg over de verschillende methodes. 

Bij elke onderzoeksmethode vind je voor welk doel je die kunt gebruiken, met voorbeelden uit de praktijk. Verder staan bij elke methode de sterke en minder sterke punten. En mensen die de methode gebruiken, vertellen over hun ervaringen en geven tips.

Het rapport is bedoeld voor medewerkers van de overheid. Als je het gedrag van je doelgroep onderzoekt, kun je je beleid en communicatie aanpassen. Ook kun je dan de juiste interventies kiezen om gewenst gedrag aan te moedigen.
 

Gerelateerde artikelen

7 tools om inzichten in gedrag toe te passen

Welke factoren beïnvloeden het gedrag van mensen? En hoe kun je daar gebruik van maken? Deze 7 tools helpen je die vragen te beantwoorden en een aanpak te ontwikkelen om…

Duurzame verbetering van gezond financieel gedrag

De huidige interventies om gezond financieel gedrag te bevorderen werken niet. Er ligt te veel nadruk op de overdracht van kennis en te weinig op het vergroten van competenties, motivatie…

Rijk aan gedragsinzichten 2017

Hoe kun je gebruik maken van kennis over gedrag in je beleid, uitvoering, toezicht en communicatie? 14 voorbeelden hoe de Rijksoverheid dat doet en wat ze daarvan heeft geleerd.