Spring naar content

Lokale Allianties

Groeiende beweging in de aanpak van financieel misbruik van ouderen

17 juli 2019

Er is steeds meer aandacht voor de aanpak van financieel misbruik van ouderen. Dit krijgt zowel landelijk als lokaal vorm. Landelijk is er de Brede Alliantie Veilig financieel ouder worden. Lokaal zijn er door heel Nederland Lokale Allianties opgericht. Deze Lokale Allianties richten zich op preventie, signalering en het ingrijpen bij financieel misbruik.

Een Lokale Alliantie is een publiek-(semi-)private samenwerking. Dit netwerk bestaat uit onder meer notarissen, banken, politie, bewindvoerders, gemeenten, woningbouwcoöperaties, verpleegkundigen, huisartsen en Veilig Thuis. Binnen dit unieke netwerk bundelen de partijen de krachten en delen de kennis over financieel misbruik, zo ontstaat er een keten ter bescherming van kwetsbare ouderen. De belangrijkste bijdrage in de voorkoming van misbruik van kwetsbare ouderen is gelegen in de ontwikkeling van bewustwording en deskundigheidsbevordering van het vroeger signaleren van financieel misbruik risico’s.

De allianties hebben vier actielijnen:

  1. Ondersteuning
  2. Aanjaging
  3. Wisselwerking landelijk/lokaal
  4. Kennisuitwisseling

In het rapport van het Aanjaagteam Lokale Allianties zijn ten slotte de volgende aanbevelingen opgesteld:

  • Faciliteer een landingsplek voor vragen van initiatiefnemers van Lokale Allianties;
  • Informeer betrokkenen van het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ over het initiatief Lokale Allianties en faciliteer met passende informatie;
  • Verbind de Brede Alliantie aan de Lokale Allianties door middel van een landelijke oploop.

Gerelateerde artikelen

Financieel misbruik kwetsbare groepen (deel 2)

In dit artikel beschrijft Yvonne van Osch de signalen van (financieel) misbruik, hoe je deze als professional kunt herkennen en waar je aan kunt kloppen voor meer informatie en hulp.

Factsheet financieel misbruik

Bij financieel misbruik wordt er ongewenst gebruik gemaakt van geld of andere bezittingen van een oudere door bijvoorbeeld iemand uit...

Nog een weg te gaan

Tussen 2015 en 2017 werden door Regioplan, in het kader van het Actieplan “Ouderen in veilige handen”, twee onderzoeken uitgevoerd. Dit actieplan was voornamelijk gericht op het onder de aandacht…