Spring naar content

Podcast ‘Sterke Verhalen’

Een podcast met persoonlijke verhalen over ervaren armoede

21 oktober 2023

Armoede is een belangrijk probleem in onze samenleving en gaat om veel meer dan een gebrek aan geld alleen. Maar beleid wordt vaak gemaakt door mensen die zelf weinig of geen directe ervaring hebben met armoede. Daardoor past het beleid dat rondom armoede wordt gecreëerd te vaak niet bij het perspectief van de mensen die het ervaren.

In de podcastserie Sterke Verhalen vertellen verschillende ervaringsdeskundigen hun persoonlijke, waargebeurde verhaal over opgroeien in armoede, geschonden vertrouwen, mislukt ondernemen, schaamte, zelfrespect, stress en de psychische gevolgen van armoede. Ze vertellen hoe gebrek een geld niet alleen leidt tot schulden, maar ook tot sociale en emotionele armoede.

Podcast 1: armoede en de weg eruit.

In de eerste aflevering staat het verhaal van Dennis centraal. Hij verteld hoe het hem is gelukt om uit de schuldenproblematiek te komen.

Podcast 2: armoede en de geschiedenis

In de tweede aflevering staat het verhaal van Lineke centraal. Zij vertelt hoe in haar geval armoede van generatie op generatie is overgegaan: de zogeheten generatie-armoede.

Podcast 3: kinderen in armoede

In de derde aflevering staat het verhaal van Bibi centraal. Zij groeide op in armoede en verteld wat deze periode met haar heeft gedaan.

Podcast 4: armoede en opgroeiende kinderen

In deze aflevering staat het verhaal van Karin centraal. Zij verteld hoe het is om zelf op te groeien in armoede en daarnaast haar eigen kinderen groot te brengen in armoede.

Podcast 5: armoede en verslaving

In deze aflevering staat het verhaal van René centraal. Hij groeide op in armoede en raakte later verslaafd aan harddrugs en kwam in de schulden terecht. Hij verteld hoe hij hier weer is uitgekomen.

Podcast 6: armoede en migratieachtergrond

In deze aflevering staan de verhalen van Maryam en Nadia centraal. Beiden hebben ze een migratieachtergrond en armoede gekend. Ze vertellen hierover.

Gerelateerde artikelen

Podcast ‘Nooit een kwartje?’

Armoede brengt grote zorgen voor het hele gezin. De stress die armoede met zich meebrengt, voelen kinderen die opgroeien in...

Podcast Zelfmoordpreventie bij schulden

In de podcast ‘Zelfmoordpreventie bij schulden’ gaat Nadja Jungmann in gesprek met verschillende professionals over schulden en suïcide. In dit...

NVVK podcast: Jong in de schulden

De NVVK heeft een podcast gemaakt waarin je alles te weten komt over de wereld van jongeren-schuldhulpverlening. In de podcast...