Spring naar content

NVVK podcast: Jong in de schulden

Aflevering 1: Help mijn portemonnee raakt leeg! Jongeren in coronatijd

1 december 2021

De NVVK heeft een podcast gemaakt waarin je alles te weten komt over de wereld van jongeren-schuldhulpverlening. In de podcast praat de beleidsadviseur van de NVVK, Ronit van der Schaaf, met deskundigen en met jongeren van de ONS-bank en Jongerenpanel De Derde Kamer over dit thema. Zij bespreken onder andere de verschillen tussen schuldhulp aan jongeren en schuldhulp aan volwassen. De podcast bestaat uit drie afleveringen. In dit artikel staat aflevering 1 centraal.

In deze eerste aflevering van de podcast ‘Jong in de schulden’ vertelt Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud, over de impact van corona op de portemonnee en het effect van de studiebeurs. Lovijah Veld van project Opr€cht vertelt waar en hoe je jongeren met schulden het beste kan vinden.

Impact studielening

Jongeren zijn een financieel kwetsbare doelgroep: Huidige jongeren zijn kwetsbaar doordat ze na hun studie aan hun loopbaan beginnen met een hoge studieschuld, weinig zekerheid op de arbeidsmarkt en een slechte positie op de woningmarkt hebben. Arjan geeft aan terug te willen naar de basisbeurs. De studielening leidt tot zorgen onder jongeren over financiële positie en zorgt ervoor dat jongeren afhankelijker zijn van hun ouders.

Lovijah Veld geeft de volgende tips voor jongerenschuldhulpverlening:

  • Jongeren moet je snel helpen. Laagdrempelige aanpak. Bij project Opr€cht creëren zij die snelheid door samenwerking tussen partijen in Arnhem.
  • Laagdrempelige aanmelding bij financiële problemen, via website of via whatsapp.
  • Website inrichten voor jongeren, niet voor professionals
  • Binnen 24 uur contact opnemen
  • Jongeren opsporen via vroegsignalering. Vervolgens aan de deur gaan of flyeren, zodat jongeren persoonlijk benaderd worden.

Vervolgens praten Mana en Daan over het onderwerp geld en vertellen waarom het lastig is om te praten over geldproblemen. Ook vertellen zij over hun weg naar de schuldhulpverlening en de impact van de coronacrisis op hun financiële positie.

Gerelateerde artikelen

Jongvolwassenen met schulden beter bereiken

Het kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag heeft een rapport geschreven als antwoord op de vraag hoe jongvolwassenen (18-26 jaar) met...

Gids Zakgeldproject: een zakgeldproject starten in jouw regio, hoe doe je dat?

Vanuit de Werkplaats Sociaal Domein Nijmegen werken het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit van de HAN en Bindkracht10 binnen het...

‘Voor mijn gevoel had ik veel geld’

Hoeveel jongvolwassenen hebben schulden? Wat zijn de kenmerken van deze groep en welke factoren hebben invloed op hun financiële gedrag? Het antwoord op die vragen kan helpen bij preventie en…