Spring naar content

Praktijkdag – Geldzorgen bij mensen in kwetsbare posities

Wie helpt mij als ik het niet (meer) weet?

7 december 2021

Tijdens de praktijkdag ‘Geldzorgen bij mensen in kwetsbare posities’ ging dagvoorzitter Sandy Nijhuis in gesprek met vakgenoten, experts en uitvoerders hoe wij mensen in kwetsbare posities met geldzorgen en schulden beter kunnen ondersteunen en versterken in hun zoektocht naar hulp. Hoe komt het dat zij tussen wal en schip vallen? Waar lopen zij tegen aan en welke rol spelen we hier samen in? 

Rosanne Oomkens (Onderzoeker lectoraat Schulden & Incasso | procesmanager Schouders Eronder) presenteerde cijfers en belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen. Amma Asante (bestuurder en voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad), Erik Dannenberg (voorzitter Divosa) en Lex Staal (Directeur Sociaal Werk Nederland) hadden het over een inclusieve financiële hulpverlening en wat daarvoor nodig is.

Idris Fatah Ahmed (Operationeel manager & jobcoach Base to work) ging in gesprek over de financiële zelfredzaamheid statushouders en Rosine van Dam (onderzoeker bij het lectoraat Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam) ging in gesprek over de financiële kwetsbaarheid van mensen met een LVB. De ochtend werd afgesloten met een masterclass van Nadja Jungmann (Lector ‘Schulden en Incasso’ Hogeschool Utrecht) over geldzorgen bij mensen in kwetsbare posities.

Gerelateerde artikelen

Effectieve armoede-interventies.

Dit essay is geschreven naar aanleiding van een lezing die Dr. Roeland van Geuns heeft gegeven voor de Schuldenuniversiteit. Er wordt ingegaan op effectieve armoede-interventies en de rol die de…

Reactie per advies rapport ‘Knellende schuldenwetgeving’

Staatssecretaris Van Ark reageert op alle 50 aanbevelingen uit het rapport 'Knellende schuldenwetgeving'.

Koopkrachtveranderingen voor 2022

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft nieuwe koopkrachtberekeningen waaruit blijkt dat alle voorbeeldhuishoudens inleveren. Gemiddeld gaan de huishoudens er dit jaar zo’n 40 euro per maand op achteruit (de…