Spring naar content

Stappenplan Effecten van armoede in gezinnen verminderen

1 januari 2022

Gemeenten die de effecten van armoede in gezinnen willen verminderen, kunnen het bijgaande stappenplan gebruiken. Door middel van het stappenplan worden handvatten geboden om vanuit een gezamenlijke analyse te komen tot een samenhangende aanpak. Ook helpt dit stappenplan bij het bundelen van de krachten, het aansluiten op wat de kinderen, jongeren en gezinnen nodig hebben, het vertalen van de gezamenlijke opgave naar een concreet plan en het bereiken van duurzame resultaten. Door middel van dit stappenplan worden dus handvatten geboden om samen de effecten van armoede in gezinnen te kunnen verminderen.

Het stappenplan

Per stap wordt beschreven wat het resultaat van de stap is, wat de inhoud van de stap is en welke vragen bij de stap leidend zijn.

De stappen zijn als volgt:

  • Stap 1: zoek naar de gezamenlijkheid in de urgentie
  • Stap 2: organiseer de samenwerking en besluitvorming
  • Stap 3: verzamel gegevens en analyseer en interpreteer ze gezamenlijk
  • Stap 4: formuleer concrete maatschappelijke resultaten
  • Stap 5: geef vorm aan een passende aanpak
  • Stap 6: maak afspraken over meten en bijsturen
  • Stap 7: voer de aanpak uit

In het artikel wordt bij iedere stap een werkblad aangeboden om de stap op een effectieve manier uit te kunnen voeren. Ook worden meerdere websites, rapporten en handreikingen aangereikt om meer informatie te verzamelen en een beschrijving van concrete aanpakken te kunnen lezen.

Gerelateerde artikelen

Duurzame aanpak van kinderarmoede

Arnhem hanteert een integrale, meerjarige aanpak om kinderarmoede te bestrijden, gericht op generatiearmoede, migratiearmoede en situationele armoede. De stad biedt praktische aanbevelingen voor een duurzame oplossing.

Omgaan met armoede in de jeugdgezondheid

Armoede kan een negatief effect hebben op de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen. Ook kan het invloed hebben op overgewicht, hechtingsproblematiek en problemen bij opvoeding.

Handreiking: omgaan met armoede op school

Hoe kun je als school armoede onder leerlingen signaleren? En hoe kun je leerlingen en ouders in armoede ondersteunen? Een handreiking voor basis- en voortgezet onderwijs.