Spring naar content

Werkwijzer Schouders Eronder methode

1 juni 2024

De ‘Schouders Eronder-methode‘ is ontwikkeld voor professionals in het sociale domein en helpt complexe vraagstukken methodisch aan te pakken. De methode richt zich niet op het direct bieden van oplossingen, maar begeleidt bij het analyseren van wat nodig is om een effectieve oplossing te vinden. Toepasbaar op verschillende thema’s binnen gemeenten of organisaties, zoals schuldhulpverlening en ondersteuning op meerdere leefgebieden, biedt de methode een proces waarin professionals in groepsverband werken onder leiding van een procesbegeleider. Deze werkwijzer helpt bij het volgen van dit gestructureerde proces.

Doel

De methode is bedoeld om sociale vraagstukken binnen één gemeente of organisatie op te pakken. Dat kan bijvoorbeeld gaan om het voorkomen van uitval tijdens het stabilisatietraject, verbeteren van de ondersteuning van burgers die op meerdere leefgebieden hulp nodig hebben of het verbeteren van de hulp aan zelfstandigen.

De methode geeft niet direct antwoord op de vraag wat werkt, maar wel op de vraag: wat heb ik nodig om het te laten werken? Dat lijkt een minimaal verschil, maar het is wel essentieel. De methode draagt geen
oplossingen aan, maar helpt jou als professional een analyse te maken welke elementen in een oplossing zouden moeten zitten om het te laten werken.

De werkwijzer

Een van de speerpunten van Schouders Eronder is het faciliteren en stimuleren van lerende praktijken. Deze methode helpt om een vraagstuk te verduidelijken en een aanpak te ontwikkelen die rekening houdt met verschillende spelers en struikelblokken die zich kunnen voordoen bij implementatie.

De Schouders Eronder-methode is de afgelopen jaren op verschillende manieren toegepast, zoals in leernetwerken, werkplaatsen en themadagen. Deze werkwijzer beschrijft het gestructureerde proces dat gevolgd wordt, waarbij een procesbegeleider belangrijk is om de methode in groepsverband te begeleiden. De begeleider zorgt ervoor dat alle stappen worden doorlopen en houdt het overzicht. De werkwijzer bevat praktische aanwijzingen voor de procesbegeleider.

Gerelateerde artikelen

Aan de slag met armoede en schulden: een stappenplan

Stel in 5 stappen een effectief plan van aanpak op voor armoede en schulden. Je ontdekt wat al goed gaat in je gemeente of organisatie, en wat beter kan. Met…

Leidraad voor het opzetten van vroegsignalering

Vroegsignalering is een goede manier om problematische schulden bij mensen te voorkomen. Deze leidraad beschrijft alle punten die nodig zijn om vroegsignalering te laten slagen. Het is een beknopte versie…

Handboek Bossche Aanpak Budgetbeheer

In de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening is vastgelegd dat gemeenten voor iedere burger met schulden een passend hulpaanbod moeten doen. Een...