Spring naar content

De sociale staat van Nederland 2017

12 december 2017

Hoe gaat het met de Nederlandse bevolking? En hoe tevreden zijn we met ons werk, ons inkomen en onze gezondheid? Het SCP doet uitgebreid verslag, niet alleen van de objectieve cijfers, maar ook hoe Nederlanders hun leven ervaren.

Hoe gaat het met de Nederlandse bevolking? Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van onderwijs, arbeid, inkomen, gezondheid, vrijetijdsbesteding, maatschappelijke participatie, sociale veiligheid en wonen? Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onderzoekt dat sinds 2001 jaarlijks. Het SCP beschrijft de leefsituatie van verschillende groepen in de samenleving, maar ook hoe ze dit zelf ervaren. Hoe tevreden zijn mensen over verschillende onderdelen van hun leven en hoe kijken ze naar de maatschappij en politiek?

In deze 9e editie kijkt het SCP ook verder terug. Hoe heeft de kwaliteit van leven zich de afgelopen 25 jaar ontwikkeld? En welke eisen stelt de huidige samenleving aan mensen? Denk bijvoorbeeld aan de rol van digitale vaardigheden. Of de versnelling en complexiteit van de samenleving. Hoe gaan de verschillende bevolkingsgroepen daarmee om?

Gerelateerde artikelen

Duurzame aanpak van kinderarmoede

Ongeveer 1 op de 11 kinderen in Nederland groeit op in armoede. In Arnhem is er veel sprake van kinderarmoede;...

Ongewenste mijding van mondzorg

In opdracht van de Directie Zorgverzekeringen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben ACTA, het Radboudumc en de...

In balans: Samen op weg naar een financieel gezond Nederland

Deloitte heeft samen met de Universiteit Leiden, ING en het Nibud een onderzoek uitgevoerd naar de financiële gezondheid van de...