Spring naar content

Documentaire ‘De kloofdichters’

26 januari 2023

In Nederland bestaat een kloof tussen rijk en arm. Tim ’S Jongers (directeur Wiardi Beckman Stichting) heeft het liever over de kloof tussen ‘hoopvollen’ en ‘hooplozen’. Maar hoe kunnen we deze kloof overbruggen? In deze documentaire gaat VPRO Tegenlicht op zoek naar mensen die beide werelden kennen: de kloofdichters. 

In deze documentaire laat VPRO Tegenlicht de kloven zien die dwars door Nederland heen lopen. Hierbij wordt vooral de nadruk gelegd op de mensen die deze kloven proberen te dichten. Er bestaan heel veel kloven, denk aan kloven tussen hoger- en lageropgeleiden, tussen vaste contracten en flexwerkers, tussen huizenbezitters en huurders, tussen kansrijk en kansarm en tussen vermogend en verschuldigd. Na de toeslagenaffaire vertrouwt niemand nog de systemen en instituties die opgericht zijn om de mensen die in de meeste moeilijke situaties verkeren te steunen en te helpen. Het moet dus radicaal anders, maar hoe? Hoe kunnen we hoop aan de hooplozen bieden? Hoe dichten we de kloof tussen hoopvol en hooploos? Op deze vragen wordt in de documentaire ingegaan.

Gerelateerde artikelen

Handreiking: omgaan met armoede op school

Hoe kun je als school armoede onder leerlingen signaleren? En hoe kun je leerlingen en ouders in armoede ondersteunen? Een handreiking voor basis- en voortgezet onderwijs.

Aan de slag met armoede-aanpak op Amsterdamse Familie Scholen

Het lectoraat Armoede Interventies van de Hogeschool van Amsterdam heeft een actieonderzoek uitgevoerd bij drie Amsterdamse Familie Scholen om armoede via scholen te bestrijden. Door middel van het opstellen van…

Leven met de voedselbank

Het onderzoek naar langdurige gebruikers van de voedselbank in Haarlemmermeer toont aan dat deze mensen vaak kampen met problematische schulden en gezondheidsklachten. De ondersteuning vanuit de gemeente wordt als wisselend…