Spring naar content

Hoe raken mensen verslaafd aan gokken?

23 maart 2022

Op 1 april 2021 is de wet Kansspelen op afstand (KOA) in werking getreden. Een half jaar na de inwerkingtreding van deze wet, ging op 1 oktober de onlinemarkt open. Verslavingsinstellingen vrezen voor de gevolgen van deze wet. De verwachting is dat door de KOA, de “rem” eraf is en dat mede daardoor het aantal gokverslaafden en daarmee de schuldenproblematiek verder zal toenemen.

Hoe raken mensen verslaafd aan gokken?

Naast het feit dat genetische aanleg een belangrijk rol speelt bij een gokverslaving, is er ook groeiend bewijs dat het dopamine beloningscentrum een grote rol speelt. Gokken is namelijk een procesverslaving waarbij de beloning niet komt door het winnen maar door de mogelijkheid om te kunnen winnen. Door de anticipatie van het winnen wordt een grote dopamine vrijgave geproduceerd die ervoor zorgt dat de gokker gemotiveerd blijft om deze ervaring te blijven zoeken ondanks de negatieve gevolgen. Gokkers zien zichzelf namelijk niet als alleen maar een gokker maar vooral als professionals met kennis van het spel. Zij menen over speciale gaven te beschikken die hen in staat zou stellen winst te kunnen maken ondanks alle verliezen tot dan toe.

Wat is de relatie tussen gokken en armoede?

Doordat mensen blijven gokken (verslaving) kunnen zij zich diep in de schulden werken. Hoewel gokken mensen van alle sociale achtergronden kan raken, is er wel een sterk verband tussen armoede en gokken. Een recent onderzoek vond dat probleem gokken tweemaal zo vaak voorkomt in buurten met de hoogste concentratie armoede in vergelijking met buurten met weinig armoede.

Wanneer is iemand verslaafd aan gokken?

In een gokverslaving zijn een vijftal herkenbare fasen.

Fase 1: winnen

In de eerste fase wordt er meer gewonnen dan verloren en de gokker kan één keer een grote winst. Dit versterkt het misplaatste geloof in het hebben van speciale gaven ten opzichte van de andere gokkers.

Fase 2: verliezen

Fase twee kenmerkt zich door steeds vaker gokken met steeds grotere bedragen en veranderend gedrag van de gokker. Zij laten steeds meer negatief en manipulatief gedrag zien; liegen, opscheppen over winsten, geld lenen etc. Uiteindelijk zorgt een flink verlies er dan voor dat de gokker in een neerwaartse spiraal raakt.

Fase 3: wanhoop

In deze fase denkt de gokker is voortdurend aan het gokken en manieren om  aan geld te komen om enerzijds meer te gokken en anderzijds opgebouwde schulden te vereffenen. Het negatieve gedrag zoals liegen, bedriegen en manipuleren neemt toe, net zoals de verliezen van de gokker.

Fase 4: hopeloosheid

In deze fase is het  risico op crimineel gedrag en mogelijke aanraking met justitie groot en soms zijn er zelfs gedachten van zelfmoord.

Fase 5: herstel

Voor velen is dit de laatste fase, maar gelukkig er is ook een vijfde fase; die van herstel waarin de gokker toegeeft dat hij/zij een probleem heeft en openstaat voor hulp.

Om erachter te komen of iemand gokverslaafd is, ontwikkelde Hervitas een test. Deze test kan online ingevuld worden door iemand die mogelijk gokverslaafd is (of gameverslaafd).

Gerelateerde artikelen

De Armoede Troef Toolbox: DATT Werkt!

Met De Armoede Troef Toolbox (DATT) leer je als keten beter samen te werken bij de bestrijding van armoede en schulden. DATT Werkt! bestaat uit een reeks bijeenkomsten. De toolbox…

Infographic wat werkt bij de aanpak van armoede en schulden?

Hoe kun je mensen met financiële problemen het beste helpen? Een overzicht met risicogroepen, cijfers, en wat hulpverleners nodig hebben voor een goede aanpak.

Aan de slag met MAST

De laatste jaren zijn inzichten vanuit de gedragswetenschap een steeds belangrijkere rol gaan spelen binnen de schuldhulpverlening in Nederland. Het Behavioural Insights Team in Engeland ontwikkelde onder de naam “EAST”…