Spring naar content

Ksa-voorzitter roept kansspelaanbieders op: neem uw verantwoordelijkheid!

31 januari 2020

Responsible gambling mag niet alleen een PR-slogan zijn, maar moet echt in het bedrijfs-DNA zitten van aanbieders van kansspelen, is de oproep van René Jansen, voorzitter van de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit (Ksa). Deze oproep deed René Jansen in zijn key note speech tijdens het Annual Gaming Industry Event in Amsterdam  op 31 januari 2020.

De Ksa-voorzitter riep de aanwezige kansspelaanbieders en hun adviseurs op ervoor te zorgen dat reparatiemaatregelen door de Nederlandse wetgever straks niet nodig zijn. In zijn speech noemde hij voorbeelden van omringende landen waar Nederland lering uit zou kunnen trekken.

In Italië bijvoorbeeld is er een verbod afgekondigd op reclame voor online kansspelen, omdat het land overspoeld werd door gokreclame Ook in België greep de wetgever in: het aantal wedkantoren moet omlaag en reclame wordt aan banden gelegd. En in Engeland is er recent door de National Health Service een dringende oproep gedaan aan gokbedrijven de verleidingstactieken om te gaan gokken, in te perken.

In tegenstelling tot deze landen hoopt Jansen dat Nederland het anders doet en een voorbeeld wordt voor hoe het wel zou moeten. Hier hoort bij dat aanbieders zich zeer verantwoordelijk opstellen, niet de grenzen van wet- en regelgeving opzoeken; kortom geen enkele aanleiding geven tot maatschappelijke kritiek. Jansen wijst in dit kader op het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks). Aanbieders van risicovolle kansspelen zijn verplicht dit register te raadplegen voordat iemand gaat spelen: als iemand geregistreerd staat, is toelating tot een gokwebsite of een fysieke speellocatie verboden. Gokkers kunnen zichzelf inschrijven in de Cruks en een speelpauze nemen. Een speelpauze betekent dat een gokker direct minimaal 6 maanden niet meer kan gokken op Nederlandse goksites en in Nederlandse speelhallen of casino’s.

Gerelateerde artikelen

Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden – Jaarrapportage 2022

In de jaarrapportage 2022 van de Divosa Monitor Vroegsignalering Schulden wordt een beeld geschetst van de werkwijzen en de uitvoering...

Omgaan met armoede in de jeugdgezondheid

In Nederland groeit één op de dertien kinderen op in armoede. Als je dit betrekt op 2019, dan gaat het...

Schuldenwijzer geeft inzicht

Aan de deur staan bij iemand die toch niets kan betalen. Het is een gedachte waar geen deurwaarder warm voor...