Spring naar content

Hoe schaamte bij armoede leidt tot statusconsumptie

8 mei 2018

Veel mensen schamen zich voor hun financiële situatie. Ze willen niet dat anderen zien dat ze weinig te besteden hebben. Daarom kopen ze vaak statusverhogende producten om indruk te maken op anderen. De onderzoekers wilden weten of mensen die arm zijn zich schamen voor hun financiële situatie. En hebben ze daardoor meer interesse in status en statusconsumptie? Statusconsumptie betekent dat mensen spullen kopen om hun status te verhogen of indruk te maken op anderen. Bijvoorbeeld merkproducten, juwelen of luxe auto’s. De onderzoekers ondervroegen mensen in de VS en het Verenigd Koninkrijk. De vragen gingen over hun financiële situatie, financiële schaamte, statusoriëntatie en statusconsumptie. 

Bijna 1 op de 3 mensen schaamt zich voor zijn financiële situatie

32,4% van de deelnemers schaamt zich in meer of mindere mate voor zijn financiële situatie. Die schaamte zorgt er inderdaad voor dat ze meer interesse hebben in status. Dat leidt tot meer statusconsumptie. 

Inkomen heeft 2 tegenovergestelde effecten op statusconsumptie. Mensen met een hoger inkomen kopen meer spullen omdat ze meer geld te besteden hadden. Mensen met een lager inkomen willen zo hun zelfbeeld en status  herstellen.

Schaamte verklaart interesse in statusproducten

Armoede leidt vaak tot financiële schaamte. Dat vergroot de interesse in status en verklaart waarom mensen met weinig geld toch vaak statusproducten kopen.
 

Gerelateerde artikelen

Onderzoek naar mensen onder beschermingsbewind

Het aantal mensen met beschermingsbewind is de laatste jaren flink gestegen. Hoe komt dat? Wie zijn deze mensen en waarom hebben ze beschermingsbewind nodig? Kun je hun financiële zelfredzaamheid vergroten?…

Studielening: hoe bemoedig je studenten om een passend bedrag te lenen?

Wat zijn de gevolgen van studieschulden op de lange termijn voor de financiële situatie van (dan ex-)studenten?

Geld en Relatie

Hoe regelen stellen de financiën met elkaar? Hoe verdelen ze de inkomsten, en wie betaalt wat? Welke afspraken hebben ze en waarover ontstaan de meeste ruzies? En gaan jonge stellen…