Spring naar content

Initiatieven gericht op de aanpak van de schuldenproblematiek

7 mei 2018

Het kabinet wil de schuldenproblematiek breed aanpakken, met zoveel mogelijk partijen. In de bijlage bij de ‘Kamerbrief brede schuldenaanpak’ staan een aantal initiatieven om Kamerleden te laten zien hoeveel partijen al betrokken zijn bij de aanpak.

Veel partijen zetten zich in om de schuldenproblematiek aan te pakken. Bij de ‘Kamerbrief brede schuldenaanpak’ hoort een bijlage waarin het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een aantal initiatieven opsomt. Zo kunnen Kamerleden zien hoe breed de schuldenaanpak is.

Het overzicht is niet volledig en geeft een korte beschrijving van de volgende initiatieven: 

  • Vroegsignalering door gemeenten;
  • Schouders Eronder: een landelijk programma gericht op kennisontwikkeling, innovatie en professionalisering van schuldhulp;
  • Divosa Benchmark Armoede & Schulden;
  • Schuldenlab070 van de gemeente Den Haag;
  • samenwerking tussen manifestpartijen (SVB, Belastingdienst, CAK, UWV, DUO en CJIB);
  • de schuldeiserscoalitie (een samenwerking tussen bedrijven);
  • Speaking Minds, een project waarin jongeren en beleidsmakers samenwerken om het taboe over armoede en schulden te doorbreken.

     

Gerelateerde artikelen

Saneren helpt schuldenaar het meest

Een saneringskrediet heeft veel voordelen vergeleken met schuldbemiddeling. Toch kiezen gemeenten vaak voor schuldbemiddeling. Een landelijk garantiefonds kan gemeenten aanmoedigen om vaker voor een saneringskrediet te kiezen.

Bewust lenen bij studenten bevorderen

Studenten die geld lenen bij DUO weten vaak niet hoe hoog hun studieschuld uiteindelijk wordt. Maar het is belangrijk dat ze weten welke gevolgen de keuze voor een bepaald leenbedrag…

De ondersteuningsgesprekken

De Hogeschool Utrecht schreef een Theory of Change over de werkwijze van gemeente Utrecht rondom de ondersteuningsgesprekken.