Spring naar content

Mensbeelden bij beleid

4 oktober 2022

Een mensbeeld is een veronderstelling over wat mensen willen, kunnen en hoe ze zich gedragen. Beleidsmakers zijn zich vaak niet bewust van de mensbeelden waar ze vanuit gaan bij het maken van beleidskeuzes. De mensbeelden zijn bijvoorbeeld te optimistisch of juist te somber. Hierdoor worden mensen verkeerd ingeschat en kunnen ze tussen wal en schip terechtkomen of tekortgedaan worden. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft daarom een essay geschreven waarin wetenschappelijke kennis over mensbeelden in beleid op een rij wordt gezet en daarnaast handvaten worden aangeboden zodat beleidsmedewerkers tot realistischer mensbeelden kunnen komen.

Een van deze handvaten is het voeren van gesprekken over mensbeelden en de mogelijke consequenties die deze mensbeelden kunnen hebben. Daarnaast kan het nuttig zijn om het uiteenzetten van mensbeelden een vaste plek te geven in evaluaties over het beleid. Hierdoor zal het duidelijk worden wat de effecten zijn van de mensbeelden op het leven van de mensen zelf.

Gerelateerde artikelen

Een handreiking voor samenwerking bij instroom in beschermingsbewind

Welke hulp hebben financieel kwetsbare burgers nodig? Een stappenplan voor gemeenten om samen met bewindvoerders en rechtbanken een pilot op te zetten. En de lessen die ze kunnen leren van…

Bijzonder Beheer Barometer

Door de verschillende steunmaatregelen van de overheid die zijn ingezet tijdens de coronacrisis zijn er weinig bedrijven failliet gegaan. In...

Gesprekshandreiking en signaalkaart bij geldproblemen

Het Nibud heeft enkele hulpmiddelen ontwikkeld die werkgevers kunnen helpen om financiële problemen te signaleren bij hun werknemers. Ook bieden de hulpmiddelen handvatten die kunnen helpen om het gesprek over…