Spring naar content

Naar een interventie tegen geldezels

Een pilot in de gemeente Haarlem

1 oktober 2020

Geldezels (ook wel money mules genoemd) zijn personen die hun bankrekening laten misbruiken voor criminele doeleinden. Vaak wordt de bankrekening van een kwetsbaar persoon gebruikt om geld door te sluizen of wit te wassen. In dit onderzoek is getracht om inzicht te krijgen in de kenmerken van geldezels, de rol van geldezels en in de werkwijze van criminele netwerken die gebruik maken van geldezels. Ook is gekeken naar mogelijke interventies die aansluiten bij deze doelgroep. Het onderzoek is verricht door wetenschappelijke literatuur te analyseren, door interviews af te nemen met jongerenwerkers, de politie, reclassering, HALT, het OM en een bank. Ook zijn er twee focusgroepen ingericht met lokale en regionale stakeholders.

Conclusies

De conclusies die uit het onderzoek naar voren komen zijn veelvoudig. Er is tot nu toe weinig empirisch onderzoek gedaan naar financieel misbruik d.m.v. geldezels. Wel is duidelijk dat geldezels door criminelen worden gebruikt om het financiële spoor dat van een misdrijf naar de criminelen voert te verbergen. Het geld dat is verkregen door criminele activiteiten wordt opgenomen van de bankrekening van de geldezel.

Het is lastig om een duidelijk profiel op te stellen van geldezels. Wel komt uit het onderzoek naar voren dat het vaak gaat om kwetsbare jonge mannen met een relatief lage opleiding en afkomstig uit wijken met een lagere sociaaleconomische status. Zij worden vaak via-via geronseld. Het ronselen gebeurt zowel on- als offline. Drie veelvoorkomende motieven zijn het snel willen verdienen van geld, het vergaren van status en geloof in de argumenten van de ronselaars.

Gerelateerde artikelen

Buy Now, Pay Later

Nu kopen en achteraf betalen, het kan bij steeds meer (web)winkels. Maar wat doet dit met schuldgewenning voor de consument? In dit onderzoek lees je meer.

Aanpak geldzorgen bij mbo-studenten

MBO-professionals kunnen bijdragen aan het voorkomen en doorbreken van deze problemen. Deze handreiking biedt concrete methoden en werkwijzen voor het signaleren, ondersteunen en stimuleren van studenten met geldzorgen.

Themakrant Samenwerking beroepskracht en vrijwilliger

Deze themakrant gaat in op de vraag 'Hoe kunnen beroepskrachten en vrijwilligers elkaar versterken?' Wat zegt onderzoeker Jansje van Middendorp over de samenwerking tussen vrijwilligers en beroepskrachten? En de aanpak…