Spring naar content

Schulden & Suïcidepreventie – De impact van schuldenproblematiek

8 mei 2023

Mensen met schulden hebben twee keer zo vaak suïcidale gedachten als mensen zonder schulden. Het bespreken van deze gedachten kan enorm opluchten en helpen bij het ordenen ervan. Hoewel veel vrijwilligers en professionals het best lastig vinden om gesprekken over zelfdoding te voeren, is het van cruciaal belang voor suïcidepreventie. Het begint met het herkennen van signalen en het leren voeren van dergelijke gesprekken.

Om te helpen bij het voeren van deze gesprekken heeft 113 Suïcidepreventie, in samenwerking met Nadja Jungmann, laagdrempelige tips en workshopmateriaal ontwikkeld voor iedereen die werkt met mensen met schulden. Je vindt het materiaal op deze website.

Om signalen te herkennen en het gesprek aan te durven gaan vind je hier tevens gratis trainingsmateriaal om een dagvullende training zelfmoordpreventie te geven.

Gerelateerde artikelen

‘Dakloze is bezig met biertjes drinken, niet met DigiD’s’

Altijd denken in een bochtje Anya Wiersma (budgetconsulent bij De Tussenvoorziening) is schuldhulpverlener van het jaar. Zij houdt van mensen...

Hoe raken mensen verslaafd aan gokken?

Op 1 april 2021 is de wet Kansspelen op afstand (KOA) in werking getreden. Een half jaar na de inwerkingtreding...

Diepe schulden trigger voor angst en depressie

Moeilijk aflosbare schulden kunnen leiden tot depressie, angsten, alcoholproblemen en andere psychische aandoeningen, blijkt uit grootschalig bevolkingsonderzoek. Dat is iets...