Spring naar content

Het effect van financiële schaarste op de voorkeur voor nu of later

15 januari 2023

Mensen ervaren financiële schaarste als ze denken minder geld te hebben dan ze eigenlijk nodig hebben. Financiële schaarste kan zorgen voor schulden, wat vaak gepaard gaat met negatieve emoties. Daarnaast lijkt het ervaren van financiële schaarste ook van invloed te zijn op de keuzes die mensen maken. Het zorgt voor stress, waardoor mensen minder goed in staat zijn om vooruit te denken en ze hun aandacht vooral richten op hun financiële problemen. Dit kan er weer voor zorgen dat later (nog) grotere problemen ontstaan.

Onderzocht is dat mensen die financiële schaarste vaak een voorkeur hebben voor nu of later. Ze ontvangen inkomsten (zoals loon) vaak liever eerder dan later, zelfs als dat betekent dat ze dan minder krijgen. Daarnaast betalen ze kosten (zoals huur) liever later dan eerder, zelfs als dat betekent dat ze dan meer moeten betalen. Dit fenomeen heet temporal discounting. Er is onderzocht wat de relatie is tussen het ervaren van financiële schaarste en deze voorkeur voor nu of later. Gebleken is dat de ervaring van financiële schaarste leidt tot meer temporal discounting op het moment dat financiële schaarste samengaat met een echt tekort aan geld. Bij een ervaring van financiële schaarste zonder een echt tekort neemt temporal discounting niet toe. Dit betekent dat temporal discounting wordt versterkt door financiële schaarste, maar alleen als de ervaring van financiële schaarste samengaat met een daadwerkelijk of te verwachten tekort aan geld.

Gerelateerde artikelen

Ksa-voorzitter roept kansspelaanbieders op: neem uw verantwoordelijkheid!

Responsible gambling mag niet alleen een PR-slogan zijn, maar moet echt in het bedrijfs-DNA zitten van aanbieders van kansspelen, is de...

In balans: Samen op weg naar een financieel gezond Nederland

Deloitte heeft samen met de Universiteit Leiden, ING en het Nibud een onderzoek uitgevoerd naar de financiële gezondheid van de...

Stresstest huishoudens

Het CPB en de AFM hebben een onderzoek uitgevoerd naar de mate waarin Nederlandse huishoudens financiële schokken kunnen opvangen. Het onderzoek richt zich op de vraag of huishoudens in staat…