Spring naar content

NVVK podcast: Jong in de schulden

Aflevering 3: Brains & Behaviour – Jongeren vragen een eigen aanpak

24 januari 2022

De NVVK heeft een podcast gemaakt waarin je alles te weten komt over de wereld van jongeren-schuldhulpverlening. In de podcast praat de beleidsadviseur van de NVVK, Ronit van der Schaaf, met deskundigen en met jongeren van de ONS-bank en Jongerenpanel De Derde Kamer over dit thema. Zij bespreken onder andere de verschillen tussen schuldhulp aan jongeren en schuldhulp aan volwassen. De podcast bestaat uit drie afleveringen. In dit artikel staat aflevering 3 centraal.

In de derde aflevering staat het gedrag van jongeren centraal. Mirre Stallen, cognitief wetenschapper, vertelt over de hersenontwikkeling van jongeren. Jongeren worden vanaf hun achttiende financieel verantwoordelijk. Hun hersenen zijn echter nog aan het ontwikkelen. Hierdoor focussen jongeren zich nog op de korte termijn en nemen zij meer risico’s. Hierdoor zijn jongeren gevoeliger voor commerciële partijen en groepsdruk.

Vervolgens legt Sybrand, een ervaren jongeren-schuldhulpverlener, uit hoe hij aan de slag gaat met jongeren in Amsterdam-West. Zij hebben inloopspreekuren voor jongeren en gaan met jongeren aan de slag vanuit een persoonlijke aanpak. De communicatie met jongeren moet snel en gemakkelijk. Via Whatsapp bereik je dit doel. Zij maken gebruik van Jongeren Schuldenvrije Start. De gemeente zet de schuld om in een lening. De jongeren kunnen de lening naar daadkracht terugbetalen. Daarbij stellen de jongeren verschillende doelen op. Elke keer als zij een doel behalen, wordt er een deel van hun schuld kwijtgescholden.

Mana en Daan vertellen over hun financiële opvoeding en de voordelen en nadelen van het geven financiële vaardigheden in het onderwijs. Ook praten zij over het benaderen van jongeren.

Gerelateerde artikelen

Jongvolwassenen en beleggen 2021

Jongvolwassenen begeven zich steeds meer op het terrein van beleggen. Met beleggen kunnen hoge rendementen gemoeid zijn, maar het is...

Hoe ben jij je GELD de BAAS?

In het kader van de ‘Week van het geld 2024’ is in opdracht van Wijzer in geldzaken het onderzoek ‘Hoe...

‘Voor mijn gevoel had ik veel geld’

Hoeveel jongvolwassenen hebben schulden? Wat zijn de kenmerken van deze groep en welke factoren hebben invloed op hun financiële gedrag? Het antwoord op die vragen kan helpen bij preventie en…