Spring naar content

NVVK podcast: Jong in de schulden (afl. 3)

Aflevering 3: Brains & Behaviour – Jongeren vragen een eigen aanpak

24 januari 2022

De NVVK heeft een podcast gemaakt waarin je alles te weten komt over de wereld van jongeren-schuldhulpverlening. In de podcast praat de beleidsadviseur van de NVVK, Ronit van der Schaaf, met deskundigen en met jongeren van de ONS-bank en Jongerenpanel De Derde Kamer over dit thema. Zij bespreken onder andere de verschillen tussen schuldhulp aan jongeren en schuldhulp aan volwassen. De podcast bestaat uit drie afleveringen. In dit artikel staat aflevering 3 centraal.

In de derde aflevering staat het gedrag van jongeren centraal. Mirre Stallen, cognitief wetenschapper, vertelt over de hersenontwikkeling van jongeren. Jongeren worden vanaf hun achttiende financieel verantwoordelijk. Hun hersenen zijn echter nog aan het ontwikkelen. Hierdoor focussen jongeren zich nog op de korte termijn en nemen zij meer risico’s. Hierdoor zijn jongeren gevoeliger voor commerciële partijen en groepsdruk.

Vervolgens legt Sybrand, een ervaren jongeren-schuldhulpverlener, uit hoe hij aan de slag gaat met jongeren in Amsterdam-West. Zij hebben inloopspreekuren voor jongeren en gaan met jongeren aan de slag vanuit een persoonlijke aanpak. De communicatie met jongeren moet snel en gemakkelijk. Via Whatsapp bereik je dit doel. Zij maken gebruik van ‘Jongeren Schuldenvrije Start’. De gemeente zet de schuld om in een lening. De jongeren kunnen de lening naar daadkracht terugbetalen. Daarbij stellen de jongeren verschillende doelen op. Elke keer als zij een doel behalen, wordt er een deel van hun schuld kwijtgescholden.

Mana en Daan vertellen over hun financiële opvoeding en de voordelen en nadelen van het geven financiële vaardigheden in het onderwijs. Ook praten zij over het benaderen van jongeren.

Gerelateerde artikelen

Stappenplan Effecten van armoede in gezinnen verminderen

In het stappenplan 'effecten van armoede in gezinnen verminderen' wordt beschreven wat de verschillende stappen en de resultaten hiervan zijn.

Wegwijzer Jeugd en Veiligheid: Hoe help je jongeren met schulden?

Het stijgende aantal jongeren met schulden vraagt om maatwerk en tijdige financiële voorlichting. Deze wegwijzer biedt inzichten en handvatten.

Financiële problemen signaleren en studenten begeleiden

Hoe begeleiden hogescholen studenten met financiële problemen? Wat is er voor hen geregeld en werkt dat? Wat vinden de medewerkers en studenten van die begeleiding? Waar gaat het mis en…