Spring naar content

Wegwijzer Jeugd & Veiligheid

Zó krijg je samen zicht op jongeren

9 mei 2023

De Wegwijzer is gemaakt voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid als deel van het actieplan Wapens en Jongeren. Het biedt praktische hulpmiddelen voor het vroegtijdig herkennen en helpen van jongeren, zodat ze op het juiste pad blijven.

Het is belangrijk dat de gemeentelijke procesregisseur openbare orde en veiligheid (OOV) goed samenwerkt met partners in het jeugdgroepennetwerk. Een succesvolle aanpak hangt af van deze samenwerking en de bouwstenen uit de handleiding. Goede signalering en een duidelijke route zijn cruciaal, met nadruk op belangrijke risicosignalen.

Hoewel de handleiding vooral bedoeld is voor OOV-procesregisseurs die werken met problematische jeugdgroepen, is de informatie ook nuttig voor andere jeugdwerkers. Samenwerking is essentieel voor een effectieve signalering. Bij het delen van gegevens moeten alle partijen voldoen aan de privacywetgeving (AVG), en de mogelijkheden voor gegevensuitwisseling hangen af van wettelijke taken en bevoegdheden uit wetten zoals de Gemeentewet, Leerplichtwet, Jeugdwet, Wmo en Wet politiegegevens. Deze regels en de optie voor gezamenlijk overleg worden beschreven in het Modelconvenant jeugdgroepaanpak.

Gerelateerde artikelen

Geldstress bij jongeren

Drie jaar lang werd een groep jongeren op het mbo gevolgd om hun financieel welzijn te volgen. Verschillende stress voorspellers werden bij deze jongeren onderzocht.

“Voor mijn gevoel had ik veel geld”

Hoeveel jongvolwassenen hebben schulden? Wat zijn de kenmerken van deze groep en welke factoren hebben invloed op hun financiële gedrag? Het antwoord op die vragen kan helpen bij preventie en…

De invloed van armoede op schoolprestaties

Welke gevolgen heeft armoede voor de schoolprestaties? Omgeving, stress bij ouders en de invloed van stress op kinderen worden nader bekeken.