Spring naar content

Gesprekstools

Verken samen het werkgebied en de competenties sociaal-financiële dienstverlening

4 januari 2022

Wil je meer zicht op hoe het werkgebied sociaal-financiële dienstverlening eruitziet en welke competenties je nodig hebt als professional, team, organisatie of samenwerkingsverband? Ga dan aan de slag met de gesprekstools: Verkennen werkgebied en Ontdekken competenties sociaal-financiële dienstverlening.

Er zijn twee gesprekstools die je los van elkaar of in samenhang kunt gebruiken. De gesprekstools zijn bedoeld voor teams en/of samenwerkingspartners in het werkgebied. Basis voor de tools is het Vaarwater van sociaal-financiële bestaanszekerheid. Het Vaarwater laat zien waar mensen met financiële problemen zich bevinden: Is ernstige schuldenproblematiek nog te voorkomen? of bevinden zij zich al in onstuimig vaarwater? Of zijn problemen opgelost, maar is er wel hulp nodig om hun financiële bestaanszekerheid te versterken?

De tijdsduur van de gesprekken kun je zelf bepalen. De ervaring leert dat je ongeveer 1,5 uur per tool aan het verkennen en ontdekken bent. Je kunt zowel de off- als online tool gebruiken. Bekijk hieronder de gesprekstools en ga aan de slag.

Verken het werkgebied sociaal-financiële dienstverlening

Deze tool geeft in vijf stappen inzicht in de positie van jouw organisatie in het werkgebied sociaal-financiële dienstverlening, en in de positie van de samenwerkingspartners en andere partijen.
Samen beantwoord je vragen als: Wat is je eigen positie? Waar zijn andere partijen actief in het werkgebied? Ben je concurrenten of werk je juist samen? Is de huidige positie ook de gewenste positie voor de toekomst?

Start hier met verkennen!

Digitale versie gesprekstool 1, verkennen werkgebied. In deze versie kun je een kijkje nemen in de tool. Wil je zelf aan de slag met de tool, ga dan naar de instructies en de stappen onderaan deze pagina.
Printversie gesprekstool 1, verkennen werkgebied

Download hier de posters van het Vaarwater in A3 formaat (om zelf printen) of A1 formaat (om te laten printen).

Ontdek de beroepscompetenties in sociaal-financiële dienstverlening

In 3 stappen ontdek je met deze tool over welke competenties je als team, organisatie of samenwerkingsverband beschikt, en waar je individueel en/of met elkaar nog aan wilt werken.
Je ontdekt welke competenties je al wel, of nog niet, in huis hebt, en denkt na over welke competenties je nu en in de toekomst nodig hebt. Wil je met nieuwe partijen samenwerken? Of vind je het belangrijk om in het bewegende en complexe vakgebied te innoveren? Zijn er dan ontwikkel-activiteiten, zoals bij- en nascholing, reflectie, onderzoek etc. nodig?

Start hier met ontdekken!

Bereid je voor met de interactieve pdf Professionalisering in sociaal-financiële dienstverlening en kies dan de digitale versie of de printversie van de tool:

Digitale versie gesprekstool 2, ontdekken competenties. In deze versie kun je een kijkje nemen in de tool. Wil je zelf aan de slag met de tool, ga dan naar de instructies en de stappen hieronder.
Printversie gesprekstool 2, ontdekken competenties 

Download hier de posters van het Vaarwater in A3 formaat (om zelf printen) of A1 formaat (om te laten printen).

Aan de slag met de digitale gesprekstools!

Met de digitale gesprekstools Beroepscompetenties sociaal-financiële dienstverlening kun je samen online aan de slag. Dat doe je in Jamboard. Jamboard is gratis en gebruiksvriendelijk. Je kunt een eigen versie van de gesprekstools opvragen of deze zelf aanmaken. De instructie-pdf [download] helpt je verder.

Stap 1: De gesprekstools bekijken

•        Gesprekstool 1

•        Gesprekstool 2

Stap 2: Maak je eigen team-versie van de gesprekstools aan met behulp van de instructie.
Stap 3: Nodig je teamleden uit voor een online gesprek aan de hand van de gesprekstools
Stap 4: Niet bekend met Jamboard? In de instructie vind je uitleg.

Gerelateerde artikelen

Nauwe banden, meer effect?!

Om armoede effectiever te kunnen bestrijden heeft Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS) voor Stichting Urgente Noden Nederland (SUN-Nederland) een onderzoek uitgevoerd...

Huishoudens in de rode cijfers 2015

Tussen 2009 en 2015 is het aantal onzichtbare huishoudens met schulden gestegen. Het is belangrijk dat gemeenten deze groep in beeld krijgen. Dit rapport beschrijft de kenmerken van huishoudens met…

De coronacrisis en ons geld

Door de coronapandemie en de lockdowns die hieruit volgden zijn mensen minder buiten huis gaan ondernemen. Ook verloren mensen hun baan of werden hun uren ingeperkt, waardoor inkomsten lager uitvielen.…