Spring naar content

Infographic hardheidsclausule

29 oktober 2020

In samenwerking met de NVVK heeft Bureau Wsnp de infographic “Een beroep doen op de hardheidsclausule” gelanceerd. Met deze infographic worden hulpverleners over de werking van de hardheidsclausule geïnformeerd. Daarnaast toont de infographic aan wanneer er een beroep kan worden gedaan op de hardheidsclausule bij een verzoek tot toelating op de Wsnp.

Wanneer een beroep doen op de hardheidsclausule (HHC)? 
Wanneer er een stabiele verandering in het gedrag is waarbij de oorzaak van de problemen is weggenomen (ook wel een wending ten goede genoemd) De rechter kan er in dit geval vanuit gaan dat de oorspronkelijke problemen niet meer zullen voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn:

•    Een verslaving die minimaal 1 jaar onder controle is. Dit kan worden aangetoond door de behandelaar. 
•    Er is beschermingsbewind geregeld.
•    Er is voldoende hulpverlening.
•    Er is een stabiele leefsituatie gecreëerd. 

Er moet zelf om toepassing van de hardheidsclausule worden gevraagd, ook wanneer er wordt getwijfeld. Alleen dan kan de rechter namelijk beoordelen of de hardheidsclausule van toepassing is. 

Hoe?
•    In de verklaring ex 284 FW staat de HHC vermeld. Door dit in te vullen vraagt u de rechter om deze te beoordelen. 
•    Geef goede uitleg waarom de HHC van toepassing is en waarom het risico op herhaling niet meer bestaat. 

De rechter oordeelt uiteindelijk over het verzoek om toepassing van de HHC. Eventuele afwijzingen moeten door de rechter goed gemotiveerd worden.  
 

Gerelateerde artikelen

85 procent dwangakkoorden succesvol

In samenwerking met de NVVK biedt Bureau de infographic dwangakkoord aan. Deze infographic biedt informatie voor hulpverleners met betrekking tot de te volgen route voor het aanbieden van een dwangakkoord.

Checklist verzoekschrift WSNP voor schuldhulpverleners

Een rechter heeft maar kort de tijd om een verzoekschrift WSNP te beoordelen. Voor de cliënt hangt er veel van af: wel of geen schuldsanering? Met deze checklist zorg je…

Handreiking voor zelfstandig ondernemers binnen de WSNP

Nederland telt ruim 1 miljoen zzp’ers. Kunnen zij een beroep doen op de WSNP? En kunnen ze als zzp’er blijven werken als ze in de schuldsanering zitten? Ja, maar alléén…